Rusija

Rusija obustavlja sporazum sa Japanom u oblasti smanjenja nuklearnog oružja

Usled otvoreno antiruske politike Japana, smatramo da je nemoguće nastaviti interakciju sa neprijateljskom državom po pitanjima koja se tiču, između ostalog, interesa naše nacionalne bezbednosti. objašnjava ruska strana
Rusija obustavlja sporazum sa Japanom u oblasti smanjenja nuklearnog oružjawww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije danas je saopštilo da je 21. novembra obavestilo Japan da namerava da obustavi sporazum sa Vladom Japana o saradnji u oblasti smanjenja nuklearnog naoružanja.

"U uslovima otvoreno antiruske politike administracije F. Kišide, uključujući primenu sankcija i drugih mera koje imaju za cilj da nanesu štetu Rusiji, kao i jačanja vojnih aktivnosti Tokija u blizini dalekoistočnih granica naše zemlje, smatramo da je nemoguće nastaviti interakciju sa neprijateljskom državom po pitanjima koja se tiču, između ostalog, interesa naše nacionalne bezbednosti", navodi se u zvaničnom saopštenju ministarstva.

Potpisani sporazumi će prestati da važe 21. maja 2024. godine.

Podsetimo, u februaru predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da Rusija obustavlja svoje učešće u novom START sporazumu sa Sjedinjenim Američkim Državama koji ograničava strateške nuklearne arsenale ove dve države.

image