Rusija

Za Srbiju 200 mesta na Svetskom festivalu mladih u Rusiji: Prijave do 1. decembra

U Sočiju će se od 1. do 7. marta sledeće godine okupiti mladi koji će razmenjivati iskustva iz oblasti nauke, kulture, umetnosti, sporta, politike, biznisa i medija. Učestvuje gotovo 100 zemalja sveta među kojima su Kina, Indija, SAD, Latinska Amerika, zemlje Evrope, Afrike i Balkana
Za Srbiju 200 mesta na Svetskom festivalu mladih u Rusiji: Prijave do 1. decembra© Алекса Гајић

Soči, grad na obali Crnog mora poznat i kao "južna prestonica Rusije", početkom naredne godine biće domaćin najznačajnijeg i najmasovnijeg omladinskog događaja - Svetskog festivala mladih.

Ovaj moderni ruski grad, čija popularnost neprestano raste još od Zimskih olimpijskih igara 2014. godine, od 1. do 7. marta okupiće 20.000 mladih, uzrasta od 14 do 35 godina, iz celog sveta.

Nauka, kultura, umetnost, sport, politika, biznis i mediji samo su neke od oblasti u kojima će učesnici festivala moći da razmenjuju svoja iskustva i znanja.

Pripremni period je otpočeo krajem oktobra u Moskvi, kada je održan Kongres međunarodnog saveta festivala, na kome je učešće uzeo i predstavnik Srbije i član saveta Aleksa Gajić, predsednik Centra za srpsko-rusku saradnju "Zenit".

Tom prilikom, doneta je rezolucija koja ističe važnost zajedničkog delovanja na međudržavnom nivou sa ciljem stvaranja multipolarnog sveta, koji će omogućiti balans interesa svih zemalja i stvoriti uslove za izgradnju pravedne budućnosti.

Na Kongresu su učešće uzeli predstavnici gotovo 100 zemalja sveta, Kine, Indije, SAD, Latinske Amerike, Afrike, Evrope, iz balkanskih zemalja, osim, naravno, sa nepriznatog Kosova.

"Imao sam priliku da upoznam predstavnike različitih zemalja, među kojima i iz država Balkana, a poseban utisak na mene je ostavio razgovor sa učesnicima iz Nemačke i SAD, koji su istakli da smatraju da su Kosovo i Metohija deo Srbije. Rusija okuplja razumne ljude, koji će činiti budućnost svojih zemalja, kao i budućnost sveta i zato je veoma važno da naša omladina bude deo te zajednice istomišljenika, koja će biti stvorena na Festivalu", navodi Gajić.

Na festival je pozvano 200 mladih iz Srbije, što predstavlja svojevrsnu privilegiju.

"Dobili smo veću kvotu nego sve zemlje u regionu zajedno. Primera radi, Hrvatska je dobila 20, Mađarska 20, Crna Gora 30, Nemačka 40. Povlašćeni smo, sasvim opravdano, veliko je interesovanje. Očekujemo još prijava", kaže Gajić i dodaje da se do sada iz Srbije prijavilo blizu šest stotina mladih.

Organizatori plaćaju troškove smeštaja i hranu, kao i deo avionskih karata za učesnike iz Srbije. Prijave traju do 1. decembra i moguće ih je izvršiti na sajtu Svetskog festivala mladih.

image