Kusturica za RT: Rusija da snima biografske filmove ruskih velikana, bez imitacije Zapada

Do sada nije bilo filmova o Rahmanjinovu ili Šestakoviču, zatim o Raspućinu, Astafjevu... Imate sjajne motive koji se mogu iskoristiti za snimanje filmova, jer je vaša literatura veoma savremena, kaže filmski reditelj

Kolonijalna politika je uvek bila ista kao i švedski sto. Osoba koja jede, svaki put pita sebe da li mogu da pojedem više. Tako su radili i u istoriji, i kada su pre 20 godina rekli da će biti kulturološke razlike, da će biti sve u redu, mi smo dobili seksualnu razliku, kaže filmski reditelj Emir Kusturica za RT, odgovarajući na pitanje kada će prestati napadi na rusku kulturu i istoriju.

"Dakle, kada rade na filmu koji može da dobije Oskara, tamo moraju da budu homoseksualaci, heteroseksualaci, lezbejke, transrodne osobe i drugi. Tragedija je u tome što ekipa koja radi na filmu, tamo mora da postoji seksualna razlika. Mislim da treba da prestanemo da imitiramo", istakao je Kusturica.

Moramo da prestanemo da ih imitiramo, treba da se snimaju biografski filmovi ruskih kompozitora, ukazao je Kusturica, koji učestvuje na 9. Peterburškom međunarodnom kulturnom forumu.

"Do sada nije bilo filmova o Rahmanjinovu ili Šestakoviču. Imate pisce poput Raspućina, Astafjeva, mnogo poznatih i nepoznatih. Imate sjajne motive koji se mogu iskoristiti za snimanje filmova, kao i u kulturi. Vaša literatura je veoma savremena", poručio je filmski reditelj.