Rusija

Putin sa ambasadorima u Moskvi: Vremena su teška, pravedni svet zameniće jednopolarni sistem

Lider Rusije uručuje akreditive novim ambasadorima iz 21 zemlje koji će raditi u Ruskoj Federaciji
Putin sa ambasadorima u Moskvi: Vremena su teška, pravedni svet zameniće jednopolarni sistem© kremlin.ru/Фото: Вячеслав Прокофьев, ТАСС

Vremena su teška, raste kriza u globalnoj politici i ekonomiji, a regionalni sukobi se intenziviraju, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin na dodeli akreditiva ambasadorima koji dolaze da rade u Rusku Federaciju.

"Sukob u Pojasu Gaze dobio je odlike humanitarne katastrofe", naglasio je.

Svet danas prolazi kroz radikalnu transformaciju, ukazuje predsednik. "Prethodni jednopolarni sistem zameniće novi, pravedniji multipolarni svetski poredak. Verujem da je to svima već postalo očigledno. Ali ni taj nepovratan proces nije bez poteškoća", ukazuje Putin.

"Uporno branimo formiranje pravičnog sistema međunarodnih ekonomskih odnosa bez nelojalne konkurencije, jednostranih sankcija i politički motivisanih ograničenja", poručio je ruski predsednik.

Međutim, Rusija teži konstruktivnoj saradnji sa svim zemljama i ne želi da prihvati blokovsku konfrontaciju, ističe lider Rusije. "Želimo da se pridržavamo ravnopravnosti i poštovanja uzajamnih interesa", naglasio je.

"Naša zemlja nema nikakve pristrasne, a još manje neprijateljske namere prema bilo kome. Očekujemo da će se svi međunarodni partneri u odnosima sa nama pridržavati principa ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja interesa", ističe on.

Naveo je da će Rusija kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nastaviti da doprinosi rešavanju gorućih regionalnih i globalnih problema.

"Rusija je država u kojoj ćete raditi i živeti nekoliko narednih godina", kazao je predsednik i čestitao početak rada u zemlji.

Odnose sa Nemačkom krasila saradnja pola veka 

Obraćajući se ambasadoru Nemačke, Putin konstatuje da je rusko-nemačke odnose nekada polovinu veka krasila saradnja koja je bila korisna ne samo za Berlin i Moskvu, već za ceo evropski kontinent.

Odnose je karakterisala saradnja u sferi energetike, dodaje Putin.

Rusija je bez greške i pouzdano snabdevala Nemačku gasom i drugim energentima, ali je ta saradnja prekinuta eksplozijom Severnog toka 1 i 2 u Baltičkom moru, ističe Putin.

Sadašnji zamrznuti odnosi "koji nisu prekinuti na inicijativu Rusije", ne odgovaraju ni Rusiji, ali pre svega nisu dobri za samu Nemačku, naglašava ruski lider.

"Zalažemo se za obnavljanje odnosa na principu jednakosti i uzajamnog poštovanja", istakao je.

Australija blokira saradnju

Australija je bila saveznik u borbi protiv nacizma, i nekada je sa Rusijom imala dobre odnose i bogatu saradnju, podsetio je Putin.

Međutim, sada su to samo uspomene, saradnja je prekinuta u svim sferama, a blokovska politika Australije narušava poverenje i otežava saradnju.

Moskva i London nekada bili garant bezbednosti celog sveta

Moskva i London su nekada uspevali da izgrade odnose koji su obezbeđivali stabilnost u svetu, ali danas to nije tako, navodi Putin i nada se da će se situacija promeniti na bolje.

Putin podseća da je nedavno obeleženo 80 godina od čuvene Teheranske konferencije tri savezničke sile, koja je postavila temelje savremenog sistema međunarodnih odnosa. "U posleratnom periodu i donedavno, naše zemlje su uspele da izgrade interakciju zasnovanu na njihovoj posebnoj odgovornosti za očuvanje globalnog mira, stabilnosti i bezbednosti, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN", istakao je on.

Južna Koreja nek promeni kurs, Rusija je spremna za saradnju

Od zvaničnog Seula zavisi da li će se nekada konstruktivni odnosi Rusije i Južne Koreje obnoviti, Moskva ja za to spremna, poručio je Putin.

Prema njegovim rečima, bilateralni odnosi Rusije i Južne Koreje prolaze kroz teška vremena, iako su se, pre samo nekoliko godina, ti odnosi razvijali na najkonstruktivniji način i bili na obostranu korist, posebno u ekonomskoj sferi.

"Zajedno smo radili na političkom i diplomatskom rešenju situacije na Korejskom poluostrvu", podseća predsednik.

Švedska i blokovska politika

Rusija i Švedska nemaju nikakve političke kontakte, niti trgovinske i ekonomske, humanitarna interakcija je prekinuta, učešće Stokholma u vojnim blokovima ne može a da ne izaziva pitanja, ističe Putin.

Svaka država sama određuje optimalne načine da osigura svoju bezbednost, dodaje Putin.

Švedska 200 godina nije učestvovala u vojnim blokovima, a sada je odlučila da to promeni, ističe Putin navodeći da to brine Rusiju.

Neblokovska politika je donosila neosporne dividende švedskoj strani i igrala važnu ulogu u formiranju opšte atmosfere stabilnosti i bezbednosti u regionu severne Evrope. Međutim, trenutna situacija u bilateralnim odnosima, prema rečima ruskog predsednika, ne odgovara interesima Švedske i Rusije, ali ni interesima regiona i Evrope u celini.

Rusija je spremna za saradnju, a Slovenija?

Rusija je spremna da se vrati na obostrano korisnu saradnju sa Slovenijom, pa čak i da je poveća ako je i Ljubljana spremna za to, poručuje predsednik zemlje.

"Tokom tri decenije diplomatskih odnosa, Rusija i Slovenija su prešle dug put. Uspostavljena je bliska trgovinsko-ekonomska saradnja i široka kulturna i humanitarna interakcija", precizira Putin.

Nivo međusobne simpatije naroda dve zemlje, prema Putinovim rečima, simbolizuje Dan rusko-slovenačkog prijateljstva koji se svake godine obeležava.

"Sada je bilateralni dijalog prekinut, žao nam je zbog toga", ističe Putin i dodaje da je Rusija spremna da se, ako postoji slična želja sa slovenačke strane, vrati na obostrano korisnu saradnju.

Duhovna bliskost će spasiti odnose Rusije i Grčke

Rusija je zabrinuta zbog trenutne situacije u odnosima između Moskve i Soluna, ostaje samo nada da će tradicionalne veze duhovne bliskosti, međusobne simpatije i poštovanja ruskog i grčkog naroda vremenom pomoći da se oživi uzajamno korisno partnerstvo između država i da će se obnoviti poslovni odnosi, kaže Putin.

Rusija i Grčka više od dva veka grade saradnju na konstruktivan i prijateljski način, što im je pomoglo da zajednički ostvare dobre rezultate u ekonomskoj i humanitarnoj saradnji, dodaje predsednik.

Rusija i Turska jačaju saradnju u energetici

Odnosi sa Turskom su na visokom nivou, naročito energetski sektor, ističe Putin.

Partnerstvo Moskve i Ankare je zasnovano na dugogodišnjem iskustvu efektivne interakcije u različitim oblastima, a obe strane su odlučne da dalje razvijaju odnose na principima dobrosusedstva, partnerstva i obostrane koristi, objašnjava on.

"Redovno održavam kontakte sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, razgovaramo o bilateralnim pitanjima", kaže on.

Rusko-turska saradnja u energetskom sektoru je strateška, ocenio je predsednik i kazao da "Rosatom" nastavlja da gradi prvu tursku nuklearnu elektranu Akuju.

image