Rusija

Saradnja Rusije i Mjanmara: Zajedno protiv terorizma i sajber kriminala

Dokument o saradnji predviđa redovne konsultacije i razmenu mišljenja o pitanjima nacionalne, regionalne i međunarodne bezbednosti
Saradnja Rusije i Mjanmara: Zajedno protiv terorizma i sajber kriminalawww.globallookpress.com © Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool

Saveti bezbednosti Rusije i Mjanmara potpisali su memorandum o saradnji, saopštio je Savet bezbednosti Rusije čiji se sekretar Nikolaj Patrušev nalazi u zvaničnoj poseti ovoj azijskoj zemlji.

Dokument potpisan na kraju bezbednosnih konsultacija potvrđuje spremnost za višestruku interakciju između bezbednosnih snaga dve zemlje, a podrazumeva redovne konsultacije i razmenu mišljenja o pitanjima nacionalne, regionalne i međunarodne bezbednosti.

Posebna pažnja razgovora posvećena je interakciji organa za sprovođenje zakona, obaveštajnih službi i vojnih resora kako bi se osiguralo poštovanje zakona, utvrdile antiterorističke mere kao i analizirali kanali i izvori finansiranja terorističkih organizacija.

Strane će ubuduće razmenjivati relevantne informacije o vođama i aktivnim učesnicima narko-bandi, putevima i načinima transporta zabranjenih supstanci, navodi se u saopštenju.

Na pregovorima je bilo reči i o suzbijanju sive ekonomije i rešavanju pitanja prehrambene i energetske bezbednosti ali i o pitanjima međunarodne agende.

Potpisan je i sporazum vlade Ruske Federacije i vlade Mjanmara za razvoj zajedničkih mera za suzbijanje sajber pretnji kako bi države sarađivale u sferi informacione bezbednosti.

Pored Patruševa, sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane, Federalne službe bezbednosti (FSB) i Saveta bezbednosti.

Istog dana su i predstavnici ministarstava ekonomskog razvoja, industrije i trgovine, energetike i poljoprivrede održali odvojene sastanke sa kolegama iz Mjanmara.

image