Rusija

U Rusiji predlažu zabranu davanja ženskih imena dečacima i obrnuto

Kako je objasnio autor predloga zakona, reč je isključivo o onim imenima koja definitivno odgovaraju samo muškom ili ženskom polu
U Rusiji predlažu zabranu davanja ženskih imena dečacima i obrnutoGetty © Getty Images Entertainment

Državna duma je izradila zakon kojim se zabranjuje registracija dece pod imenima koja ne odgovaraju njihovom polu. Autor inicijative bila je prvi zamenik predsednika Komiteta Državne dume za porodicu, žene i decu Tatjana Butskaja.

"Trenutno su sve češći slučajevi da roditelji deci daju imena koja ne odgovaraju njihovom polu. Tako su, na primer, pri rođenju jedne devojčice roditelji detetu dali ime Mihail", navodi se u obrazloženju zakona, piše "Politika".

Za sada, prilikom državne registracije rođenja, zabranjeno je beležiti ime deteta, koje se sastoji od alfanumeričkih oznaka, brojeva, znakova, sa izuzetkom crtice. Osim toga, nije dozvoljena upotreba opscenosti, činova, položaja i titula.

Matična služba trenutno nema pravo da odbije registraciju imena deteta ako roditelji "namerno nazivaju dečake ženskim imenima, a devojčice muškim", napominje Tatjana Butskaja.

Kako je objasnio autor predloga zakona, reč je isključivo o onim imenima koja definitivno odgovaraju muškom ili ženskom polu. Dakle, to se ne odnosi na imena koja su pogodna i za dečake i za devojčice. Pored toga, ne postoji cilj da se devojčicama zabrani davanje imena kao što su Miša, Pavla, Petra, Ivana, Romana.

Mnoga od ovih imena su, na primer, uobičajena za devojčice u istočnoevropskim zemljama, ali bi se u teoriji mogla povezati sa muškim imenima.

image