Kultura

Srbija i Rusija - ljubav prema bioskopu: Dani srpskog filma u Moskvi i Sankt Peterburgu

Ruska publika mogla je da pogleda pet najnovijih dela srpske kinematografije, od drama preko komedije do porodičnog filma

"Roskino" je, uz podršku Ministarstva kulture Rusije, organizovalo besplatne projekcije savremenih srpskih filmova u okviru projekta "Dani strane kinematografije". Projekcije srpskih filmova usledile su nakon Ruskog filmskog festivala koji je održan u Srbiji od 10. do 13. novembra u Beogradu i Novom Sadu.

Tokom "Dana srpske kinematografije", održanih od 1. do 3. decembra u Moskvi i Sankt Peterburgu, ruska publika mogla je da pogleda pet novijih srpskih filmova: špijunski triler "Vera", drame "Indigo kristal" i "Sveta Petka - Krst u pustinji", "Komedija na tri sprata" i porodični film "Leto kada sam naučila da letim". Filmovi su prikazani na originalnom, srpskom jeziku sa titlovima na ruskom jeziku.

Ceremonijama otvaranja manifestacije u oba grada su prisustvovali članovi srpske delegacije u sklopu projekta "Filmske lokacije u Rusiji". Ovaj projekat, organizovan u sklopu "Dana srpske kinematografije", obuhvatao je program obilaska filmskih lokacija, upoznavanje sa potencijalnim lokacijama za snimanje filmova u oba grada, posetu filmskim studijama, kao i poslovni program.

Predstavnici srpske kinematografije su razgovarali sa ruskim kolegama o mogućnostima snimanja u Ruskoj Federaciji, koprodukciji i drugim formatima saradnje, u okviru projekta pod sloganom "Srbija i Rusija. Ljubav prema bioskopu i zajednički pogled na filmsko stvaralaštvo".

U programu su učestvovali: producent Igor Stojanović ("Nira film"), Nebojša Cvetković (producent i generalni direktor "Art Viste"), Igor Gordić - šef odeljenja za operacije i distribuciju "Art Viste", Maša Cvetanović (šef međunarodne distribucije i marketinga "Art Viste"), kao i filmski autori dela koja su prikazana u okviru manifestacije: reditelj i scenarista "Indigo kristala" Luka Mihailović i glavna glumica u filmu "Sveta Petka - Krst u pustinji" - Milena Predić.

image