Rusija

Zaharova: OEBS skriva ratne zločine Ukrajine

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije navodi da je misija OEBS-a, u svojim izveštajima, predstavljala iskrivljenu sliku onoga što se dešavalo
Zaharova: OEBS skriva ratne zločine Ukrajinewww.globallookpress.com © © Pavel Kashaev

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da nedostaci u radu Misije OEBS, koja je izgubila mandat 1. aprila 2022. godine, zahtevaju sveobuhvatnu analizu.

Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini osnovana je u martu 2014. odlukom Stalnog saveta OEBS-a da bi se smanjile tenzije i obezbedili mir, stabilnost i bezbednost, kao i da prati i podržava sprovođenje svih principa i obaveza OEBS-a.

Prema rečima Marije Zaharove to su bili sasvim logični zadaci u uslovima koji su vladali u Ukrajini nakon februarskog državnog udara jer u tom trenutku već je besneo unutrašnji politički sukob, koji je ubrzo poprimio formu vojne kaznene operacije Kijeva protiv civilnog stanovništva Donbasa.

Odajući priznanje radu delu Misije u kojem su radili Rusi, Zaharova je konstatovala da je "rukovodstvo OEBS-a prvenstveno bilo angažovano na služenju interesima zapadne politike Kijeva".

Marija Zaharova je rekla da, uprkos njihovoj pristrasnosti, Misija nije mogla da zanemari ogroman broj činjenica koje ukazuju na to da ukrajinske trupe krše primirje, granatiraju civilne infrastrukture, javne objekte i stambena naselja, što je dovelo do značajnih žrtava među civilnim stanovništvom.

Prema njenim rečima, Misija je u izveštajima predstavljala iskrivljenu sliku dešavanja, skrivajući ratne zločine Oružanih snaga Ukrajine i namerno diskreditujući pripadnike policije Donjecka i Luganska.

U isto vreme "prozapadna kadrovska politika sprečavala je ruske građane da zauzmu odgovorne funkcije u štabovima i regionalnim strukturama Misije", izjavila je Zaharova.

Skrivanje dokumentacije

"OEBS uporno nije davao Rusiji pristup zvaničnim izveštajima, uprkos brojnim apelima. U slučajevima kada ih je bilo nemoguće sakriti, korišćene su namerno nejasne formulacije koje nisu omogućile identifikaciju počinilaca dela. Misija je namerno izbegavala prikupljanje opštih informacija o civilnim žrtvama i uništavanju infrastrukture u Donbasu", dodala je.

Nakon upornih zahteva koje je Rusija podnosila objavljena je statistika za mali vremenski period i ponovo bez navođenja krivca.

Tokom perioda 2014-2016, kada je broj žrtava vojne operacije kijevskog režima bio najveći i brojao se u hiljadama, statistika navodno nije vođena i OEBS je nije objavljivao.

"Kršeći mandat, rukovodstvo misije je odbilo da uspostavi kontakte sa lokalnim vlastima u DNR i LNR, uprkos brojnim kršenjima prava ruskog govornog stanovništva, slobode štampe, manifestacije agresivnog nacionalizma, antisemitizma i neonacizma", izjavila je Zaharova.

Navodi i da tokom rada u Ukrajini OEBS nije pripremio izveštaj o pojavi agresivnog neonacizma u Ukrajini, na čemu je Rusija insistirala.

U izveštajima Misije, neonacistički marševi i povorke nazivani su "mirnim skupovima sa patriotskim parolama i transparentima".

Nezakonite aktivnosti OEBS-a

Nakon oslobođenja Donbasa, činjenice o saradnji Misije sa stranim obaveštajnim službama počele su da se otkrivaju.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije poseduje dokumenta, kaže Zaharova, koja dokazuju da je OEBS ukrajinskoj vojsci davao podatke sa svojih nadzornih kamera za pronalaženje ciljeva i premeštanje opreme.

Kako Zaharova navodi, OEBS je bio angažovan na prikupljanju osetljivih podataka u interesu zapadnih obaveštajnih službi.

"O ovakvom angažovanju rukovodstva OEBS-a govori i predaja dela imovine Misije kijevskom režimu, i to oklopnih vozila. Kako budu otkrivene nove činjenice o nezakonitim aktivnostima bivše misije, mi ćemo o njima obavestiti", prenela je Zaharova.

Ona je zaključila da "dvostruki standardi" i izobličenja u radu OEBS-a zahtevaju iskrenu i otvorenu diskusiju i ispravku.

image