Rusija

Sastanak Putina i Raisija: Razvijamo saradnju sa Iranom u svim oblastima

Zajedno sprovodimo dosta infrastrukturnih projekata, radimo na koridoru "Sever-Jug", a trgovinski promet takođe registruje rast, rekao je ruski predsednik
Sastanak Putina i Raisija: Razvijamo saradnju sa Iranom u svim oblastima© Tanjug/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Saradnja Rusije i Irana razvija se veoma aktivno u praktično svim sferama, ocenio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem.

"Za nas je veoma bitno da sa vama razmenimo mišljenje o situaciji u regionu, a posebno u Palestini", dodao je Putin.

Predsednik je istakao da se nastavlja i saradnja u energetici i obrazovanju i dodao da danas veliki broj iranskih studenata studira u Rusiji.

Takođe, naglasio je da je trgovinski promet prošle godine porastao za 20 odsto u poređenju sa godinom ranije, a danas on iznosi skoro pet milijardi dolara. 

Krajem godine, poslednjih dana decembra takođe se očekuje potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između Irana i Evroazijske ekonomske unije, najavio je.

"To će stvoriti dodatne mogućnosti za našu dalju saradnju".

"Zajedno sprovodimo dosta infrastrukturnih projekata, radimo na koridoru 'Sever-Jug'", rekao je još ruski lider. 

Dobru saradnju Moskve i Teherana potvrdio je i Raisi, koji je izjavio da je tokom poslednjih nekoliko godina postignut napredak.

Mislim da je saradnja u poljoprivredi, energetici i obrazovanju dobra, ali i da u tim sferama možemo da postignemo dodatne rezultate u interesu naših naroda, dodao je lider Irana. 

"To što čovečanstvo danas pati je posledica jednostranih mera", prokomentarisao je Raisi komentarišući situaciju u Pojasu Gaze i dodao: "To je genocid i zločin protiv čovečnosti".

"Izaziva žaljenje što je više od 6.000 dece ubijeno rukama cionističkog režima, ali i to što to podržavaju ne samo SAD već i druge zemlje Zapada. Degradacija međunarodnih organizacija, koje bi trebalo da brane ljudska prava, odvija se pred očima cele međunarodne zajednice. Potrebno je što pre zaustaviti bombardovanje, i zbog toga to pitanje danas nije pitanje samo našeg regiona već celog sveta. Ono zahteva brzo rešenje".

image