Rusija

Završen sastanak Putina i Bin Salmana, lideri razgovarali više od tri sata

Ruski predsednik i saudijski prestolonaslednik razgovarali su o važnim pitanjima za obe zemlje, ali nije bilo reči o zajedničkim mirovnim inicijativama, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Završen sastanak Putina i Bin Salmana, lideri razgovarali više od tri sata© Танјуг/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i prestolonaslednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana el Sauda u Rijadu je završen, a lideri su, između ostalog, razgovarali o saradnji u okviru OPEK+ i palestinsko-izraelskom sukobu.

Kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, sastanak, kojem su na početku prisustvovale i delegacije obe zemlje, a koji je potom nastavljen u uskom sastavu, trajao je više od tri sata.

Putin i saudijski princ su takođe detaljno razmenili mišljenja o pitanjima koja su od interesa za obe zemlje. Rusija i Saudijska Arabija shvataju da su odgovorne za stabilno stanje tržišta energenata, kazao je Peskov.

Takođe je istakao da će se investiciona saradnja Rusije i zemalja Bliskog istoka nastaviti, a da se detalji neće objavljivati "zbog velikog broja neprijatelja".

On je rekao i da za sada "nije bilo reči o zajedničkim mirovnim inicijativama Rusije i Saudijske Arabije".

Takođe je kazao da će prestolonaslednik Saudijske Arabije obavezno posetiti Rusiju, ali datumi posete nisu određeni.

Na bliskoistočnoj turneji šefa ruske države pratila delegacija koju su činili ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, zamenik premijera Andrej Belousov, ministar industrije i trgovine Denis Manturov, zamenik premijera Aleksandar Novak, direktor Centralne banke Elvira Nabiulina, direktor "Roskosmosa" Jurij Borisov, direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov. U ruskoj delegaciji su i predstavnici privrede.

image