Rusija

Zbog zločina protiv mira i čovečnosti: Rusija traži izručenje naciste kojem su aplaudirali u Kanadi

Ranije je Ruski istražni komitet je optužio Hunku za genocid nad civilima u SSSR-u tokom Drugog svetskog rata
Zbog zločina protiv mira i čovečnosti: Rusija traži izručenje naciste kojem su aplaudirali u KanadiGetty © Samuel Corum / Stringer

Generalno tužilaštvo Rusije zatražilo je od kanadskih vlasti da izruče bivšeg pripadnika SS divizije Jaroslava Hunku, kome je kanadski parlament aplaudirao, zbog krivičnog dela genocid nad državljanima SSSR-a, potvrđeno je "RIA Novostima".

Kako proizlazi iz odluke da se Hunka privede kao optuženi, on je "izvršio zločin protiv mira i bezbednosti čovečanstva", što je zakonom klasifikovano kao posebno teško delo.

Prethodno je objavljeno da se bivši esesovac Jaroslav Hunka našao na poterniciruskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Državni arhiv Ruske Federacije i Centralni arhiv Ministarstva odbrane Ruske Federacije dobili su dokaze o mestima razmeštanja i vođenju neprijateljstava SS divizije "Galicija", u kojoj je Hunka služio.

Podsetimo, krajem septembra, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posetio je kanadski parlament, u koji je, između ostalih, pozvan i 98-godišnji Hunka, koji je predstavljen kao "ukrajinsko-kanadski veteran Drugog svetskog rata, koji se borio za nezavisnost Ukrajine protiv Rusa". 

Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski neonacisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.Kanadski premijer Džastin Trudo uputio je ranije izvinjenje zbog obraćanja ukrajinskog naciste u kanadskom parlamentu.

Trudo je rekao da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota. Trudo tvrdi da se radi o ruskoj propagandi.

image