Rusija

Rusija: Pojas Gaze je groblje palestinske dece, američka odluka - smrtna presuda

Nakon odbijanja Vašingtona da podrži rezoluciju koja ima za cilj momentalni prekid vatre u zoni palestinsko-izraelskog sukoba, oglasile su se Rusija i Kina koje poručuju da su razočarane licemerjem Amerikanaca i dodaju da je Pojas Gaze već pretvoren u groblje palestinske dece
Rusija: Pojas Gaze je groblje palestinske dece, američka odluka - smrtna presuda© Tanjug/Eduardo Munoz/Pool Photo via AP, File

Blokadom usvajanja rezolucije o prekidu vatre u zoni palestinsko-izraelskog sukoba u okviru Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Sjedinjene Američke Države su izrekle smrtnu kaznu za više hiljada, ako ne i desetine hiljada civila u Izraelu i Palestini, rekao je prvi zamenik ruskog predstavnika u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

"Neće biti previše ako kažemo da će današnji dan postati jedan od najmračnijih dana u istoriji Bliskog istoka", ali ocenu svega ovoga daće istorija kroz vreme, istakao je Poljanski.

Američka odluka onemogućila je Savetu bezbednosti UN da se umeša u sukob, i tako sprovede u delo ono zbog čega ova organizacija i postoji, a to je rad na miru i bezbednosti, što u ovom slučaju znači poziv na prekid krvoprolića "na okupiranim palestinskim teritorijama i u Izraelu", pojasnio je on.

"Uzrok je samo jedan - tvrdoglava, sebična i destruktivna pozicija Sjedinjenih Država, koje, pokušavajući da zaštite svog saveznika na bilo koji način, zapravo zabranjuju SB UN da interveniše".

Članovi SB UN stoga su bili primorani da na poslednjoj sednici slušaju kako će se Vašington sam pozabaviti problematikom i situaciju rešiti putem "tihe diplomatije", dok bi drugi, kako kažu, trebalo da stoje po strani.

"Rezultati ove tihe diplomatije su groblje palestinske dece, u koje se pretvorio Pojas Gaze, smrt više hiljada civila, razrušene bolnice, škole i objekti bliskoistočne agencije UN što je posledica surovog izraelskog bombardovanja", poručio je ruski diplomata nakon glasanja u SB UN. 

Podsetimo, Savet bezbednosti juče je glasao o rezoluciji, u čijem je sastavljanju učestvovalo najmanje 97 članica Ujedinjenih nacija, a koja je imala za cilj konačni prekid vatre između Izraelaca i Palestinaca, budući da je do sada poginulo više od 17.000 ljudi u Pojasu Gaze, i da su to u najvećoj meri bile žene i deca. 

Budući da dokumenti koji bivaju usvojeni u okviru SB UN imaju obavezujući karakter, usvajanje ove rezolucije bio bi značajan korak ka prekidu borbi i stradanja civila.

Ipak, SAD, kao jedna od nekoliko država koje imaju pravo veta u SB UN, blokirale su usvajanje rezolucije.

Velika Britanija bila je uzdržana, a preostalih 13 članica Saveta bezbednosti podržale su rezoluciju.

"Izrael treba da bude u stanju da se nosi sa pretnjom koju predstavlja Hamas, i to treba da uradi na način koji poštuje međunarodno humanitarno pravo, kako se takav napad nikada ne bi ponovio", poručuje London, dodajući da ne može da podrži predlog jučerašnje rezolucije jer u njoj nema osude Hamasa za zločine protiv izraelskih civila od 7. oktobra.

Kina: Razočarani smo odlukom Vašingtona

Međutim, vetom SAD nije nezadovoljna samo Rusija.

Stalni predstavnik Kine pri Ujedinjenim Nacijama izjavio je da je razočaran odlukom SAD, jer je tokom dva meseca borbi došlo do velikog broja smrti i razaranja koje je bez presedana.

"Momentalni prekid vatre je prvi i glavni uslov. Pravdanje nastavka borbi i izjave o brizi za živote i bezbednost naroda u Gazi, i njihovim humanitarnim potrebama, su stvari koje protivreče jedna drugoj. Pravdanje nastavka borbi i u isto vreme razgovori o ljudskim pravima i zaštiti žena i devojčica je izuzetno licemerje", prokomentarisao je kineski diplomata.

"Pozivamo Izrael da čuje poziv međunarodne zajednice i zaustavi kolektivno kažnjavanje naroda Gaze. Pozivamo sve strane da ulože napore kako bi se zaustavile borbe".

image