Svet

Izrael zahvalan, Palestina ogorčena: Američki veto je dozvola za nastavak ubijanja

Izraelska ratna mašina ubija na hiljade ljudi, a Savet bezbednosti je paralizovan, žale se Palestinci
Izrael zahvalan, Palestina ogorčena: Američki veto je dozvola za nastavak ubijanja© Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Palestinski ambasador u Ujedinjenim nacijama Rijad Mansur i palestinska militantna grupa Hamas osudili su odluku Sjedinjenih Američkih Država da stave veto na nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, dok je izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan zahvalio američkom predsedniku Džozefu Bajdenu što je "čvrsto stao" na stranu Izraela.

Mansur je nazvao odluku SAD "tužnim danom", dodavši da veruje da će jednog dana oni koji "ne vide stvarnost" na kraju reagovati na "masovni pritisak čovečanstva, od jednog do drugog ugla sveta, sa milijardama ljudi koji će zahtevati prekid vatre", prenosi Si-En-Ee.

"Mi smo uznemireni kao i naši ljudi, koji su besni na sistem UN - na Ujedinjene nacije, na Savet bezbednosti, na Generalnu skupštinu. Oni su i ljuti i frustrirani jer vide ovu ogromnu izraelsku ratnu mašinu koja ubija na hiljade, a ipak je Savet bezbednosti paralizovan", rekao je Mansur.

Palestinski premijer Mohamed Štaje takođe je osudio američki veto, ocenjujući da je "neuspeh Saveta bezbednosti" nova dozvola za, kako je naveo, "nastavak ubijanja, uništavanja i raseljavanja".

"Upotreba veta razotkriva licemerje tvrdnji SAD-a da brinu o životima civila", naveo je Štaje u saopštenju.

Hamas je stav Vašingtona nazvao "nemoralnim i nehumanim", istakavši da je  "američka opstrukcija donošenja rezolucije o prekidu vatre je direktno učešće u ubijanju našeg naroda", rekao je član političkog biroa Hamasa Izat el Rišk, prenosi Si-En-En.

Ambasador Izraela kritikovao je Ujedinjene nacije, ocenjujući da je, kako je naveo, "neverovatno" da su UN zauzete debatom o rezoluciji koja će, prema njegovim rečima, "omogućiti teroristima Hamasa da ostanu na vlasti u Gazi", te da ne osuđuju Hamas niti pozivaju na oslobađanje talaca koje drži ta palestinska militantna grupa.

"Prekid vatre će biti moguć samo nakon povratka svih talaca i uništenja Hamasa", smatra Erdan.

SAD su u petak stavile veto na rezoluciju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o trenutnom prekidu vatre u Gazi, Velika Britanija je bila uzdržana, dok je preostalih 13 članica tog tela glasalo za.

image