Rusija

Putin: Zapad pokušava da nas slomi, ali neće uspeti

Budućnost Rusije zavisi od ruskih vojnika u zoni Specijalne vojne operacije, istakao je ruski lider
Putin: Zapad pokušava da nas slomi, ali neće uspeti© Kremlin.ru

Zapad pokušava da slomi Rusiju, ali neće u tome uspeti, ocenio je predsednik Rusije Vladimir Putin pre nekoliko dana na svečanosti povodom Dana heroja države, kada je država dodelila herojima medalje "Zlatna zvezda".

Kako pokazuju originalni snimci programa "Moskva. Kremlj. Putin", koji su objavljeni danas, Putin je, u razgovoru sa herojima, istakao da danas od učesnika SVO zavisi budućnost čitave zemlje. 

On je ukazao da je svestan da nije lako biti na frontu, i da je, nakon što je pročitao više detalja o borcima koji su nagrađeni medaljom, bio impresioniran onim što je saznao.

"Doći će vreme, ništa nećemo zaboraviti", prokomentarisao je on.

Takođe, podsetio je da je Zapad danas spreman da sarađuje sa bilo kim samo da nanese štetu Rusiji i dodao da su, kako se čini, ukrajinske vlasti "potpuno poludele" kada su odlučile da proglase Ruse za narod koji nije autohtoni narod na ukrajinskom tlu.

"Mi nikada nešto slično ne bismo uradili da oni nisu počeli da uništavaju Rusiju na našim istorijskim teritorijama u Ukrajini, da nisu proterivali odatle ljude", rekao je Putin, govoreći o Specijalnoj vojnoj operaciji.

"Ruse su označili i za naciju koja nije autohtona (na ukrajinskom tlu). Jesu li oni sasvim poludeli? Koristili su avijaciju i tenkove protiv civila. Mi, u stvari, se u početku i nismo mešali. Mislili smo da će se to nekako smiriti samo od sebe. Ali, ne! Tada smo bili prinuđeni da počnemo da pomažemo ljudima. Zaključili smo Minske sporazume. Ali, oni su i tad rekli: 'Nismo spremni da ih realizujemo'". Da li su težili ka tome? Nikako! To su i javno rekli. Bivša nemačka kancelarka (Angela Merkel) i predsednik Francuske (Fransoa Oland) su rekli: 'Nismo ni razmišljali da ih primenimo'. Oni su ih potpisali samo da bi pripremili Ukrajinu za borbu", podsetio je predsednik Rusije.

Ukrajina, prema njegovim rečima, nema sopstvenu bazu, nema ideologiju, novca ili razvijenu industriju, dok Rusija, s druge strane, danas proizvodi i do nekoliko puta više nego pre. Zbog svega toga Ukrajina, zaključuje, nema budućnost.

"Moramo da čuvamo naše momke i da delamo", poručio je on u razgovoru sa jednim od nagrađenih, te dodao: "Rusiju nikada neće uspeti da istisnu, oslabe ili slome".

 

image