Rusija

Ruska opozicija priznala: Zapadne sankcije Rusiji ne funkcionišu

Osnivač najveće ruske liberalne političke partije Jabloko Grigorij Javlinski je priznao da je u poslednje dve godine ruski izvozni prihod zabeležio neviđeni rast
Ruska opozicija priznala: Zapadne sankcije Rusiji ne funkcionišuwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Ruski prihodi od prodaje nafte rastu, uprkos sankcijama koje joj je uveo Zapad, izjavio je Grigorij Javlinski, osnivač najveće ruske liberalne političke partije Jabloko.

Govoreći na dvodnevnom kongresu partije u subotu, Javlinski je rekao da "sankcije uvedene Rusiji ne funkcionišu, jer je Rusija deo globalne ekonomije", i da "velika količina dolara stečenih od prodaje nafte cirkuliše u ruskoj ekonomiji."

"U 2022. Rusija je zaradila 590 milijardi dolara prihoda od izvoza, što je 160 milijardi dolara više nego u bilo kojoj godini tokom poslednje decenije", primetio je on.

Javlinski je dodao da je, uprkos izjavama koje su dolazile iz opozicije prošle godine, "stvarnost drugačija" i da se do kraja godine očekuje da će prihod Rusije biti 60 milijardi dolara veći od proseka.

"Savezni budžet je u 2022. povećan za 26 odsto, a ove godine će porasti za još 16 odsto", nastavio je političar, dodajući da se 40 odsto prihoda usmerava na odbranu i bezbednost.

Prema Javlinskom, neće biti "akutne krize" u ruskoj ekonomiji, a narod će nastaviti normalno da živi.

Od početka rusko-ukrajinskog sukoba u februaru prošle godine, SAD i EU uvele su Rusiji "sankcije bez presedana", ciljajući na brojne sektore, uključujući naftu i gas. Jedna od mera usmerenih na slabljenje ruske ekonomije bila je odluka G7 da postavi gornju granicu cene ruske nafte od 60 dolara po barelu.

Međutim, nekoliko zapadnih zvaničnika i medijskih kuća priznalo je da je ograničenje cena "u velikoj meri propalo", pošto Moskva nastavlja da prodaje sirovu naftu iznad granice od 60 dolara, a izvoz nafte donosi značajno više prihoda nego pre sukoba u Ukrajini.

Jabloko, koji su osnovali Javlinski i njegovi saradnici 1993. godine, do 2007. predstavljala je frakciju u Državnoj dumi. Međutim, od tada ova liberalna partija nije uspela da dobije mesta u parlamentu.

Javlinski je bio zvanični šef stranke do 2008. godine i ostao je njena najprepoznatljivija figura. Učestvovao je na predsedničkim izborima 1996, 2000. i 2018. godine.

U oktobru, Javlinski je rekao da bi se ponovo kandidovao 2024. ukoliko bi prikupili 10 miliona potpisa potrebnih za njegovu kandidaturu.

Javlinski je u februaru napisao članak pod naslovom "Stop", u kome je pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini, tvrdeći da bi nastavak neprijateljstava mogao dovesti do dalje eskalacije i "nerešivih" ekonomskih problema.

Partija Jabloko je na svojoj veb stranici potvrdila da članak odražava stav stranke o sukobu u Ukrajini.

image