Rusija

Kremlj: Susret Bajdena i Zelenskog neće promeniti situaciju na bojnom polju

Očigledni politički i vojni neuspesi Ukrajine dovode do slabljenja autoriteta vlasti u toj zemlji, poručuje portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Kremlj: Susret Bajdena i Zelenskog neće promeniti situaciju na bojnom polju© Drew Angerer/Getty Images

Kremlj će pomno pratiti današnji susret lidera SAD i Ukrajine Džozefa Bajdena i Vladimira Zelenskog, ali rezultati tog sastanka neće moći da promene situaciju na bojnom polju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Trenutno je važno da svi shvate da desetine milijardi dolara upumpane u Ukrajinu nisu pomogle da postigne uspeh na bojnom polju. Takođe, desetine milijardi dolara, koje Ukrajina želi da upumpa u svoju ekonomiju biće uludo protraćene", kazao je Peskov.

On je ocenio da zapadna pomoć ne može da promeni tok Specijalne vojne operacije. 

Pekov je dodao da očigledni politički i vojni neuspesi Ukrajine dovode do slabljenja autoriteta vlasti u toj zemlji.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doputovao je u Vašington, gde će se danas sastati sa američkim liderom Džozefom Bajdenom, sa svim senatorima, kao i sa predsednikom Predstavničkog doma Majkom Džonsonom.

Nema mira na Bliskom istoku

Borbe se nastavljaju u zoni palestinsko-izraelskog sukoba, a u takvim uslovima je praktično nemoguće pružiti pomoć civilnom stanovništvu, naveo je Peskov.

"Vidimo da je sukob nastavljen. Humanitarna situacija u Gazi je predmet velike pažnje i zabrinutosti mnogih zemalja širom sveta. Ovde će biti potrebni efikasni napori i ozbiljni koraci kako bi se brzo pružila pomoć Palestinci. Dok puške zveckaju, to je praktično nemoguće", odgovorio je Peskov na pitanje novinara da prokomentariše izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena da će Vašington nastaviti da isporučuje oružje Izraelu.

image