Rusija

Lavrov: Obračun u Kijevu njihova unutrašnja stvar, Zapad da se pobrine za to

Vojnotehnička saradnja, uključujući zajedničku proizvodnju savremenih vrsta naoružanja, je strateškog karaktera i odgovara nacionalnim interesima Rusije i Indije, izjavio je šef ruske diplomatije na zajedničkoj konferenciji sa indijskim kolegom Subrahmanjamom Džaišankarom u Moskvi
Lavrov: Obračun u Kijevu njihova unutrašnja stvar, Zapad da se pobrine za towww.globallookpress.com © IMAGO/Russian Foreign Ministry'

Unutrašnji sukob između vlasti i vojske u Ukrajini je stvar te zemlje koja je izgubila nezavisnost i kojom se upravlja spolja, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji sa indijskim kolegom Subrahmanjamom Džaišankarom u Moskvi.

"Obračun u Kijevu je unutrašnja stvar te zemlje, koja je izgubila nezavisnost i kontroliše se spolja. Zato oni koji upravljaju Ukrajinom treba da se pobrinu za to pitanje", kazao je Lavrov, komentarišući sukob između ukrajinskih vlasti i vojske.

Lavrov je dodao da je sa indijskim kolegama razgovarao o saradnji u vojno-tehničkoj sferi, kao i da je konstatovan napredak u saradnji kada je u pitanju proizvodnja savremenih vrsta naoružanja. 

"Vojnotehnička saradnja, uključujući zajedničku proizvodnju savremenih vrsta naoružanja, je strateškog karaktera i odgovara nacionalnim interesima Rusije i Indije, interesima očuvanja bezbednosti na evroazijskom kontinentu", kazao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je dodao da su se Rusija i Indija dogovorile saradnju kada je u pitanju "pokretanje koridora Sever-jug".

"Dogovorili smo niz koraka, koji će nam omogućiti da proširimo saradnju, uključujući predstojeće pokretanje međunarodnog transportnog koridora Sever-jug, stvaranje rute Čenaj-Vladivostok i saradnju na razvoju Severnog morskog puta - to je veoma obećavajući pravac", dodao je.

Prema njegovim rečima, koridor Sever-jug biće realizovan u bliskoj budućnosti.

Ministar spoljnih poslova Indije Subramanjam Džajšankar izjavio je da je bilateralna trgovina između Rusije i Indije na najvišem istorijskom nivou, kao i da će trgovinski promet za 2023. godinu premašiti 50 milijardi dolara.

"Premašili smo prošlogodišnji nivo. Važno je da trgovina bude uravnoteženija i održivija", naveo je šef indijske diplomatije.

Indijski ministar spoljnih poslova Subrahmanjam Džaišankar boravi u Rusiji od 25. do 29. decembra. 

image