Rusija

Bivši ukrajinski vojnici sada ratuju na strani Rusije u bataljonu "Bogdan Hmeljnicki"

Bataljon je sačinjen od bivših vojnika Oružanih snaga Ukrajine koji su izrazili želju da se bore na strani Rusije
Bivši ukrajinski vojnici sada ratuju na strani Rusije u bataljonu "Bogdan Hmeljnicki"© Tanjug/AP Photo/Felipe Dana

Bivši ukrajinski ratni zarobljenici su postali članovi ruskog, dobrovoljačkog bataljona "Bogdan Hmeljnicki" i prvi put su učestvovali u borbi protiv Oružanih snaga Ukrajine.

Prvu bitku protiv Oružanih snaga Ukrajine oni su izveli u okviru ruske operativne borbene taktičke formacije "Kaskada", kaže vojnik jedinice Kiril Spaski.

Prvo borbeno iskustvo je prošlo dostojanstveno – nisu odustali, a kada su došli do položaja suočili su se sa neprijateljskim dronovima koje su uništili topovima za uništavanje bespilotnih letelica i minobacačkim granatirenjem nakon kog su dobili komandu da se povuku, objašnjava Spaski.

Spaski je bivši ukrajinski graničar koji je dobrovoljno položio oružje i predao se ruskoj vojsci.

Bataljon "Bogdan Hmjelnicki" je krajem oktobra započeo službu u ruskoj operativnoj borbenoj taktičkoj formaciji "Kaskada". U februaru je objavljeno da počinje da se formira bataljon sačinjen od bivših vojnika Oružanih snaga Ukrajine koji su izrazili želju da se bore na strani Rusije.

Vojnici su u novembru položili zakletvu jer, iako su se zakleli na vernost ukrajinskom narodu, sada veruju da su Ukrajinci bili taoci režima Vladimira Zelenskog i da su sa Rusima jedan narod.

Moral u Oružanim snagama Ukrajine je naglo opao. Neuspesi u kontraofanzivi, neorganizovano rukovodstvo, guranje pešadije u juriše iz kojih se niko ne vraća, mobilisanje vojnika koji nisu želeli da se bore ili su iz medicinskih razloga oslobođeni služenja vojnog roka - sve to naglo povećava broj onih koji su spremni da spuste oružje u besmislenom ratu. Pritom, među ukrajinskim vojnicima raste nezadovoljstvo generalima, vladom i lično predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, pisao je "Bild".

image