Rusija

Gerasimov nagradio oslobodioce Marjinke: Odlikovanja primili na prvim linijama fronta

Načelnik Generalštaba je istaknutim borcima direktno na frontu uručio ordenje "Mužestva", medalje "Za smelost" i "Za hrabrost" kao i Georgijevske krstove četvrtog stepena
Gerasimov nagradio oslobodioce Marjinke: Odlikovanja primili na prvim linijama fronta© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije, prvi zamenik ministra odbrane, general armije Valerij Gerasimov uručio je državna priznanja vojnicima koja su se istakla prilikom oslobađanja Marjinke u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Želim da ljudstvu 150. divizije i 5. motorizovane brigade uručim pošteno zaslužene nagrade za ispunjenje borbenih zadataka i oslobađanje Marjinke. Čestitam vam svima na ovim nagradama, želim vam dalje vojničke uspehe, dobro zdravlje i da se živi, zdravi i nepovređeni vratite kućama", kazao je načelnik Generalštaba.

Gerasimov je istaknutim borcima jedinica Južne grupe trupa direktno na frontu uručio ordenje "Mužestva", medalje "Za smelost" i "Za hrabrost" kao i Georgijevske krstove četvrtog stepena.

Juče je prve nagrde za ovaj poduhvat dobilo 45 vojnika Južne grupe trupa, po naređenju vrhovnog komandanta Vladimira Putina.

Ruski ministar odbrane je obavestio ruskog predsednika Vladimira Putina da je ovaj grad u DNR za koji su se mesecima unazad vodile žestoke borbe konačno oslobođen.

Putin je poručio Šojguu da prenese čestitke i reči zahvalnosti vojnicima koji su oslobodili Marjinku, ističući herojstvo koje su pokazali u borbama.

Tada je i naložio ruskom ministru da predloži svakoga za koga misli da treba da bude odlikovan.

Zauzimanje Marjinke znači da će se neprijateljske trupe konačno povući iz Donjecka, a slamanje važnog utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine otvara prostor za ruske vojnike da nastave oslobađanje DNR, istakao je Putin.

image