Rusija

Predsednik Kube: RT je najpopularnija televizija među Kubancima svih uzrasta

Migel Dijaz Kanel prilikom zvanične posete Moskvi obišao i špansku redakciju RT-a i poručio da dve zemlje treba da uporede svoja bogata iskustva u borbi protiv sankcija Zapada

Predsednik Kube Migel Dijaz Kanel, koji je sinoć doputovao u zvaničnu posetu Rusiji, danas je u Moskvi posetio špansku redakciju RT-a.

Tom prilikom ocenio je da su tradicionalno dobri odnosi dve zemlje došli do izražaja tokom aktuelnog ukrajinskog sukoba.

"Mislim da imamo odlične bilateralne političke odnose. Takođe preduzimamo konkretne korake na produbljivanju ekonomskih i trgovinskih veza. Ovo je obostrano koristan odnos", istakao je predsednik Kube u razgovoru za RT. "Ova poseta je posebno važna, s obzirom na to da i Rusija i Kuba prolaze kroz težak period. Obe zemlje su pod sankcijama, oklevetani smo, pritiskaju nas brojne kapitalističke sile." 

Naveo je i da su ruske investicije od posebnog značaja za ekonomiju zemlje. Ovo je vrlo važno za kubanski Nacionalni plan ekonomskog razvoja do 2030. godine, istakao je Migel Dijaz Kanel.

RT je najpopularniji medij na Kubi

Kubanski predsednik iskoristio je priliku da ukaže na veliki značaj RT-a u toj zemlji, napomenuvši da je to najpopularnija televizija među Kubancima svih uzrasta.

"Mislim da se to dogodilo najvećim delom zahvaljujući profesionalizmu i objektivnosti vaših novinara, koji daju pouzdane informacije i prate međunarodna pitanja i događaje koji se tiču Rusije i drugih zemalja", objasnio je i dodao da je nesumnjivo na sve to uticala i činjenica da RT veoma često obrađuje teme koje mnogi mediji ne prenose.

"Ovde se odmah osećamo kao kod kuće. To je zbog činjenice da su naši odnosi poslednjih godina postali još jači i dublji", rekao je Dijaz Kanel.

Tokom posete španskoj redakciji RT u Moskvi predsednik Kube visoko je ocenio organizovanost rada novinara i čitave redakcije i istakao da se saradnja mora nastaviti, uključujući i organizaciju sličnih sastanaka barem jednom godišnje. 

RT je na Kubi otvoren 2020. godine.

Medvedev: Niko ne može da zaustavi razvoj naše dve zemlje

Rusija i Kuba su pod velikim brojem sankcija, ali nikakva ograničenja ne mogu da obuzdaju njihov razvoj, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev na današnjem sastanku sa predsednikom Kube.

"Svet je vrlo kompleksan. Naše zemlje su pod beskrajnim sankcijama i ograničenjima. U tom smislu, imamo informacije koje možemo da razmenimo jedni sa drugima. Iskustvo koje je Kuba stekla u tom pogledu je neprocenjivo", rekao je ruski političar.

Pri dolasku Dijaz Kanela "posebno smo založili vatru, kamin koji odražava srdačnu toplinu sa kojom uvek dočekujemo naše kubanske prijatelje", dodao je Medvedev.

Predsednik Kube Migel Dijaz Kanel sastao se danas i sa liderom ruske Komunističke partije Genadijem Zjuganovom, tokom kojeg su razgovarali o merama podrške Kubi i suprotstavljanju zapadnim sankcijama, javile su "RIA Novosti".

"Razgovaralo se o merama koje bi trebalo preduzeti na državnom nivou kako bi se naši kubanski prijatelji, koji su u teškoj situaciji i koji su decenijama pod pritiskom sankcija, podržali, uključujući i pitanja suprotstavljanja ovom pritisku", rekli su u partiji, ističući da dve zemlje neguju stare dobre odnose sa Komunističkom partijom Kube. 

Kubanski predsednik bi sutra trebalo da se obrati Državnoj dumi. Planiran je i susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kao i njegovo prisustvo otvaranju spomenika Fidelu Kastru.

Kremlj je prethodno objavio da će se tokom sutrašnjeg razgovora kubanskog lidera sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o "trenutnom stanju i perspektivama razvoja rusko-kubanskog strateškog partnerstva u političkoj, trgovinskoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi", ali će pažnja biti posvećena i glavnim temama međunarodne politike.

image