Rusija

Rusko ministarstvo spoljnih poslova: Kuba primer loše politike Vašingtona

Rezultati glasanja na zasedanju Generalne skupštine UN potvrdili su, gotovo jednoglasno, odbacivanje restriktivne politike Vašingtona od strane međunarodne zajednice
Rusko ministarstvo spoljnih poslova: Kuba primer loše politike Vašingtonawww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Na 77. zasedanju Generalne skupštine UN usvojena je rezolucija koju je Kuba tradicionalno uvodila više od 30 godina zaredom "Potreba da se zaustavi ekonomska, komercijalna i finansijska blokada koju su Sjedinjene Američke Države uvele protiv Kube".

Rusija je, zajedno sa ogromnom većinom članica svetske zajednice, kao i do sada, čvrsto i dosledno podržala dokument i izdala saopštenje o tome.

Rezolucija je izglasana sa 185 glasova za, dva protiv (SAD, Izrael) i dva uzdržana (Brazil, Ukrajina). Rezultati glasanja potvrdili su gotovo jednoglasno odbacivanje restriktivne politike Vašingtona od strane međunarodne zajednice.

Ministarstvo spoljnih poslova je na svom zvaničnom sajtu objaviolo saopštenje u kom navodi da je očigledno da "SAD bezuspešno pokušavaju da ozloglašenu 'Monroovu doktrinu' primene globalno, a da nezakonite jednostrane sankcije koriste kao instrument prinude protiv neistomišljenika i kao univerzalni mehanizam političke ucene."

"Kuba je dobar primer zločesti ove pogubne politike koju Vašington koristi za rešavanje svojih oportunističkih zadataka, suprotno mišljenju velike većine svetske zajednice, potpuno zanemarujući ne samo geopolitičke realnosti, već i fundamentalne principe i norme međunarodnog prava o neprihvatljivosti bilo kakvih jednostranih sankcionih mera, povredi nacionalnog suvereniteta i mešanju u unutrašnje stvari suverenih država", navodi se u saopštenju.

Pod Džordžom Bajdenom Kuba se i dalje pojavljuje na američkoj listi zemalja koje su navodno sponzorisale terorizam, što joj stvara mnoge prepreke u spoljnotrgovinskim i finansijskim transakcijama.

"Principijelan stav Rusije o rezoluciji ostaje nepromenjen: zajedno sa prijateljskim kubanskim narodom i ogromnom većinom članova međunarodne zajednice, nastavićemo da se zalažemo za brzo, potpuno i bezuslovno ukidanje blokade ostrva Liberti", navodi se u saopštenju.

image