Rusija

Ministarstvo odbrane Rusije: Oboreno 253 drona Ukrajine, avion Su-27, osam raketa "storm šedou"

Više od 40 puta gađani su i uspešno uništeni vojni objekti Ukrajine, ističe MO Rusije
Ministarstvo odbrane Rusije: Oboreno 253 drona Ukrajine, avion Su-27, osam raketa "storm šedou"www.globallookpress.com © Alexander Legky

Za poslednjih nedelju dana, ruske snage uništile su 253 ukrajinska drona, jedan borbeni avion Su-27, helihopter "mi-8", 107 raketa višecevnih bacača raketa, ali i osam krstarećih raketa "storm šedou", 14 taktičkih raketa "točka-u", tri rakete HARM. Više od 40 puta gađani su vojni objekti Ukrajine, u koje spadaju aerodromi, komandni centri, skladišta oružja i goriva, centri za popravku naoružanja, kao i drugi vojno-industrijski objekti, javlja danas rusko Ministarstvo odbrane, dodajući da su sve mete uništene. 

U svim pravcima, likvidirano je ili ranjeno ukupno 4.715 ukrajinskih vojnika, a podaci za svaki od delova fronta izgledaju ovako. 

Za poslednjih sedam dana, u pravcu Donjecka, odbijeno je devet napada Oružanih snaga Ukrajine, u kojima je Ukrajina izgubila 1.990 vojnika, četiri tenka, 17 oklopnih vozila, uključujući i dva "bredlija", 64 automobila i 26 artiljerijskog oruđa.

U južnom području Donjecka, Ukrajinci su izgubili 950 vojnika, tvrdi MO Rusije. Odbijeno je pet napada protivničkih snaga, uništeno 12 oklopnih vozila, 27 automobila, 17 artiljerijskog oruđa. 

U Krasnolimanskom i Kupjanskom pravcu onesposobljeno je ukupno 1.200 vojnika. 

U pravcu Kupjanska odbijeno je 19 napada, a gubici u ljudstvu iznose 485 vojnika. Tu je uništeno i šest tenkova, uključujući i jednog "leoparda-2", 24 automobila, osam artiljerijskog oruđa, sedam lansera za rakete češke proizvodnje, i tri skladišta municije i goriva. 

U Krasnolimanskom pravcu Ukrajinci su izgubili 690 vojnika, dva tenka, 11 oklopnih vozila, 24 automobila, i pet artiljerijskog oruđa.

U pravcu Zaporožja, Oružane snage Ukrajine izgubile su 350 vojnika. Ruska vojska odbila je jedan napad. Uništeni su i jedan tenk, 15 oklopnih vozila, 18 automobila, i osam artiljerijskog oruđa. 

U pravcu Hersona, Ukrajinci su ostali bez 225 vojnika. Na tom delu fronta uništeno je skladište municije, jedan tenk, 28 automobila, 14 čamaca, lanser za PVO sistem "Buk-M1", 11 artiljerijskog oruđa.

Takođe, sprečeni su i teroristički napadi na Krim i druge pogranične delove Rusije na severoistočnim granicama Ukrajine, a poslednji od napada pokušan je danas u vodama Crnog mora. 

Ministarstvo odbrane Rusije dodaje i da je 272 vojnika od početka SVO dobilo zvanje "Heroja Rusije", dok je više od 320.000 njih dobilo državne nagrade zbog zasluga na frontu.

image