Rusija

Besposadni BMP-3 uskoro u zoni SVO: Ruska vojska dobija novo robotizovano vozilo

Borbeni modul "sinica" omogućava operateru da vozilo kontroliše sa relativno velike i sigurne udaljenosti upotrebom tablet uređaja
Besposadni BMP-3 uskoro u zoni SVO: Ruska vojska dobija novo robotizovano vozilowww.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Od početka Specijalne vojne operacije ruske jedinice na frontu testirale su niz novih sistema i vozila, a prema rečima generalnog direktora kompanije "Rosteh" Sergeja Čemezova u planu je i ispitivanje besposadne varijante vozila BMP-3.

U intervjuu za "RIA novosti", Čemezov je izjavio da se trenutno obavljaju ispitivanja besposadnog oklopnjaka i da bi nakon njihovog okončanja trebalo da usledi faza testiranja u zoni SVO.

Besposadnu verziju čuvenog sovjetskog borbenog vozila pešadije (BVP) razvio je naučno istraživački institut "Signal" i to ugradnjom daljinski upravljanog borbenog modula "sinica". Ova komponenta omogućava operateru da vozilo kontroliše daljinski, sa relativno velike i sigurne udaljenosti upotrebom mobilne kontrolne stanice, odnosno tablet uređaja, čime se čuva život posade.

Robotizacija vozila obavljena je ugradnjom električnih podsistema na kontrolne table, a i dalje postoji opcija upravljanja naoružanjem i vozilom iz njegove unutrašnjosti. 

Na osnovu dostupnih podataka procenjuje se da će robotizovani BMP-3 imati maksimalnu brzinu od 70 km/h, autonomiju kretanja od 600 km, dok samo naoružanje zavisi od konkretne varijante. Tako prva zadržava stari top u kalibru 100 mm kao primarno i manji automatski top u kalibru 30 mm kao sekundarno naoružanje, uz spregnuti mitraljez u kalibru 7,62 mm.

Druge dve varijante su "udar" i "vihor" naoružane DUBS-om sa automatskim topovima 2A42, odnosno 2A72 u kalibru 30 mm, spregnutim mitraljezima PKTM i lanserima za dejstvo protivoklopnim vođenim raketama sistema "kornet-m".

Četvrta varijanta je inženjersko vozilo namenjeno za razminiranje, zbog čega je opremljeno plugom za aktiviranje i uklanjanje mina, kao i DUBS-om sa mitraljezom u kalibru 12,7 mm.

Vozila su prvi put prikazana javnosti tokom vojno-tehničkog foruma "Armija 2022" i predstavljaju odličan primer sve intenzivnije robotizacije, imajući u vidu pretnje sa kojima se oklopna vozila susreću na savremenom bojnom polju - poput dronova-kamikaza.

Ukoliko se besposadni BMP-3 pokaže dobro u zoni SVO, očekuje se i modifikacija drugih ruskih oklopnjaka, a jedno od njih može biti i lovac tenkova "sprut-sd" što je nagovestio i sam Čemezov.

image