Rusija

Priprema za predsedničke izbore RF u inostranstvu: Ne može bez problema, Zapad guši demokratiju

Zapadne prestonice, u želji da "poraze" Rusiju, gube "demokratski" izgled i potpuno zaboravljaju na one vrednosti i principe o kojima vole da pričaju na sva zvona, tvrdi Askaljdovič
Priprema za predsedničke izbore RF u inostranstvu: Ne može bez problema, Zapad guši demokratijuwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Ruske diplomate koje se pripremaju za predstojeće predsedničke izbore u inostranstvu se već suočavaju sa značajnim problemima, tvrdi ambasador za posebne poslove pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Genadij Askaljdovič.

U neprijateljskim zemljama zatvoreno je 26 ruskih institucija, a u mnogim ambasadama, zbog masovnih proterivanja ruskih diplomata, nema dovoljno zaposlenih, ukazuje Askaljdovič.

Rusija je samo od nekoliko zapadnih zemalja dobila pozitivan odgovor na notu kojom se zahteva bezbednost na dan izbora, dodao je on u komentaru za rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Na taj način su značajno smanjene šanse da spoljnopolitički resori Ruske Federacije obezbede svojim državljanima da u inostranstvu ostvare svoje pravo da slobodno i bezbedno biraju lidera države, dodaje i naglašava da ruske diplomate ipak uporno rade na rešavanju ovog problema.

"Takvo postupanje, pre svega, zapadnih prestonica predstavlja otvorenu manifestaciju još jednog dvostrukog standarda. U želji da 'poraze' našu zemlju, oni gube 'demokratski' izgled i potpuno zaboravljaju na one vrednosti i principe o kojima vole da pričaju na sva zvona", zaključuje Askaljdovič.

Kako pojašnjava, odavno je zakonom ukinuto da se državljani Rusije na izbore pozivaju deljenjem glasačkih listića. Da bi državljanin Rusije glasao u drugoj zemlji, dovoljno je da pokaže ruski pasoš, pojašnjava ovaj diplomata.

A kako bi glasao u Rusiji, građanin koji je stigao iz inostranstva može biti uključen u spisak birača na biračkom mestu određenom za glasanje onih koje nije registrovala izborna komisija konstitutivnih entiteta Ruske Federacije, pojašnjava.

"Da biste to uradili, potrebno je da podnesete ličnu pisanu prijavu i predate je izbornoj komisiji tog biračkog mesta najkasnije na dan glasanja", precizira ruski diplomata.

Predsednički izbori u Rusiji su zakazani za 17. mart, a glasanje će trajati tri dana, od 15. do 17. marta.

image