Rusija

Kremlj: Napadi na Jemen nelegitimni, UN to nisu dozvolile

Zemlje koje su izvele napade po pozicijama Huta u Jemenu pokušale su juče usvojenom rezolucijom u UN da obezbede međunarodno-pravnu osnovu za svoje delovanje. Ipak, ova rezolucija ne daje pravo ni za kakve napade, te se oni ne mogu smatrati za legitimne, ističe Dmitrij Peskov
Kremlj: Napadi na Jemen nelegitimni, UN to nisu dozvolile© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Moskva osuđuje napade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije na Jemen, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući poslednju eskalaciju sukoba na Bliskom istoku. 

Peskov ističe da rezolucija koja je juče usvojena u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, a kojom se osuđuju napadi Huta na brodove u Crvenom moru, ne dozvoljava napade po teritoriji Jemena.

Podseća da je Rusija bila jedna od nekoliko zemalja koje nisu glasale za usvajanje ove rezolucije, odnosno, koje su bile uzdržane, zajedno sa Kinom, Alžirom i Mozambikom. Za rezoluciju je, pak, podsetimo, glasalo 11 zemalja, a dokument su predložile SAD i Japan. 

"Zemlje koje su izvele napad su pokušale da obezbede međunarodno-pravnu osnovu za svoje delovanje. Taj pokušaj se nije završio uspehom, jer usvojena rezolucija ne daje pravo za napade. I, s tačke gledišta međunarodnog prava, oni (napadi) su nezakoniti. To je naš stav", objasnio je portparol Kremlja.

Ipak, dodaje i da je Rusija više puta pozivala Hute da ne napadaju brodove, budući da Moskva smatra da su takve akcije "krajnje pogrešne". 

Amerikanci sve više razmišljaju kuda ide njihov novac

Peskov se, takođe, dotakao poslednjih vesti vezano za oružje koje je Kijev dobio od Zapada, odnosno, SAD, a za koje se ne zna gde je sada, što je nedavno priznao i Pentagon. Poručio je da ovo pitanje postaje sve aktuelnije za Vašington i istakao da Moskva neće odustati od Specijalne vojne operacije sve dok ne postigne svoje ciljeve.

"Vidimo da sve više i više predstavnika političkog establišmenta SAD interesuje ključno pitanje – kuda ide njihov novac, novac američkih poreskih obveznika, i da li su astronomske sume koje su prošle godine dodeljene kijevskom režimu efikasno potrošene? Da li je taj novac pomogao da se postignu neki rezultati? Odgovor je sasvim očigledan i mnogi, uključujući i one iz inostranstva, vide ovaj odgovor", objasnio je portparol Kremlja.

image