Rusija

Kremlj o detaljima razgovora Putina i Čoe Son Hui: Razvoj odnosa u najosetljivijim oblastima

Pjongjang je važan partner Moskve koja teži razvoju odnosa u svim oblastima, "uključujući i najosetljivije", naveo je portparol Kremlja
Kremlj o detaljima razgovora Putina i Čoe Son Hui: Razvoj odnosa u  najosetljivijim oblastima© Tanjug/Artyom Geodakyan, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Glavna tema jučerašnjeg razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina i šefice diplomatije Severne Koreje Čoe Son Hui bila je razvoj bilateralnih odnosa, potvrdio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Razgovarali su o odnosima Rusije i Severne Koreje, o situaciji na Korejskom poluostrvu i razmenili su stavove o aktuelnim dešavanjima u svetu, dodaje Peskov.

Pjongjang je važan partner Moskve koja teži razvoju odnosa u svim oblastima, "uključujući i najosetljivije", naveo je portparol Kremlja.

Putin i Čoe Son Hui su se sinoć sastali u Kremlju. Pre tog sastanka, severokorejska ministarka je razgovarala sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom koji je istakao da politika SAD i njihovih satelita, usmerena na stvaranje pretnji po Severnu Koreju nikako ne pomaže razvoju situacije u pozitivnom smeru. 

Radi se na integraciji Saudijske Arabije u BRIKS, upravo o tome je bilo reči tokom nedavne posete Putina Rijadu, dodaje Peskov, komentarišući izjave saudijskog ministra trgovine na svetskom ekonomskom forumu da se Kraljevina nije zvanično pridružila asocijaciji.

Peskov je naveo da nije čuo pomenutu izjavu i da je ulazak Saudijske Arabije u BRIKS od velike važnosti za Moskvu.

Kako je 2. januara javila saudijska državna televizija, Saudijska Arabija se zvanično pridružila BRIKS-u. Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije princ Fejsal bin Farhan rekao je u avgustu da će Kraljevina proučiti detalje pre predloženog datuma pridruživanja 1. januara i doneti "odgovarajuću odluku". Grupa BRIKS je "koristan i važan kanal" za jačanje ekonomske saradnje, istakao je tada.

image