Rusija

Lavrov: Nastavljamo da razvijamo saradnju sa Severnom Korejom

U toku je sastanak ministra spoljnih poslova Rusije sa šeficom severnokorejske diplomatije, koja je u poseti Ruskoj Federaciji do 17. januara
Lavrov: Nastavljamo da razvijamo saradnju sa Severnom Korejom© Tanjug/Maxim Shemetov/Pool Photo via AP

Došlo je vreme da izvršimo preliminarnu procenu naše saradnje od septembarske posete severnokorejskog lidera Kim Džong Una Ruskoj Federaciji, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na pregovorima sa šeficom diplomatije Severne Koreje Čoe Son Hui.

Lavrov je poručio da ima lepe uspomene na svoju posetu Severnoj Koreji u oktobru prošle godine, i istakao da su se tokom protekle godine održani različiti sastanci zvaničnika dveju države na različitim nivoima, od kojih je jedan od značajnijih bila deseta sednica rusko-severnokorejske međuvladine komisije.

"Svi ti kontakti su, bez sumnje, samo početak zajedničkog rada usmerenog ka jačanju bilateralnih odnosa", poručio je Sergej Lavrov, dodajući da će danas biti razmotren dalji "razvoj saradnje u praktičnim oblastima". 

Kada je reč o međunarodnoj sceni, Rusija želi da nastavi "dijalog od poverenja" sa Pjongjangom o situaciji na Korejskom polusotrvu i u severoistočnoj Aziji. "Zalažemo se da postojeći problemi budu rešeni na pravedan način", podvukao je ruski ministar.

"Uvek smo se zalagali za pregovore, bez nametanja bilo kakvih preduslova, u cilju postizanja stabilnog mira u celoj severoistočnoj Aziji", dodao je. Ovakve predloge Rusija je, kako kaže, iznosila samostalno, ali i sa Kinom, u okviru Saveta bezbednosti UN.

"Ovi predlozi se nalaze na pregovaračkom stolu", istakao je.

"Ipak, moramo konstatovati da politika SAD i njihovih satelita, usmerena na stvaranje pretnji po Severnu Koreju, nikako ne pomaže razvoju situacije u pozitivnom smeru. Nastavićemo da pozivamo na uzdržavanje od bilo kakvih koraka koji bi vodili eskalaciji", poručio je šef ruske diplomatije.

Moskva i Pjongjang, takođe, sarađuju u pitanjima bezbednosti u azijsko-pacifičkom regionu, gde je "potrebno očuvati univerzalne mehanizme", koji su davno formulisani na osnovu predloga ASEAN-a, a koji se sada ruše, na čemu rade SAD, dodao je Lavrov.

"Sa Pjongjangom tesno sarađujemo i u Ujedinjenim nacijama, i u drugim međunarodnim platformama. Severnu Koreju uvek bezuslovno podržavamo u UN i cenimo njen stav, koji se ogleda u podršci RF, uključujući i pitanja koja se tiču SVO", poručio je još Sergej Lavrov.

Ministarka spoljnih poslova Severne Koreje Čoe Son Hui doputovala je, podsetimo, u dvodnevnu posetu Rusiji na poziv Sergeja Lavrova. 

U uvodnoj reči na razgovorima ona je poručila da redovni susreti dveju delegacija pokazuju da se odnosi Pjongjanga i Moskve razvijaju energično.

Pjongjang se nada da će tokom ove godine uspeti da podigne odnose sa RF na još viši nivo, dodala je Čoe Son Hui i podsetila da je ruski predsednik Vladimir Putin već pozvan da poseti Severnu Koreju.

Pjongjang će uložiti sve napore kako bi se odnosi sa Moskvom razvili, istakla je  ona i podvukla da je prošlogodišnja poseta Kim Džong Una Rusiji bio veoma važan korak za jačanje odnosa i pružanje otpora spoljašnjim silama.

image