Svet

Evakuisani stanovnici dva južnokorejska ostrva: Severna Koreja ispalila 200 granata

Za sada se ne da li stanovnici moraju da se izmeste zbog paljbe Pjongjanga ili zbog odgovora Seula koji sledi
Evakuisani stanovnici dva južnokorejska ostrva: Severna Koreja ispalila 200 granata© Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

Stanovnicima dva južnokorejska ostrva naređeno je da se evakuišu, nakon što je Severna Koreja ispalila više od 200 artiljerijskih granata u more u blizini pomorske granice sa Južnom Korejom.

Ministarstvo odbrane nije potvrdilo da li je naređenje izazvano upravo artiljerijskom paljbom Severne Koreje ili možda južnokorejskim vojnim vežbama koje će uslediti kao odgovor.

U tekstualnoj poruci koja je poslata žiteljima i koju je potvrdio ostrvski zvaničnik pominje se, naime, "pomorska vatra" koju će južnokorejske trupe otvoriti od 15 časova.

Paljba Severne Koreje nije izazvala civilnu ili vojnu štetu na jugu, saopštila je vojska Južne Koreje na brifingu za novinare, a preneo Rojters.

"Ovo je akt provokacije koji eskalira tenzije i preti miru na Korejskom poluostrvu", rekao je portparol Zajedničkog štaba južnokorejskih snaga.

Sve severnokorejske artiljerijske granate pale su na severnu stranu sporne morske granice, rekao je portparol Li Sung-Jun, dodajući da južnokorejska vojska u saradnji sa američkom vojskom prati poteze Severne Koreje duž njenih obala.

On je upozorio da će Jug preduzeti "odgovarajuće mere" kao odgovor na akcije Severa.

image