Rusija

Šta rade Francuzi na frontu u Ukrajini: Francuski ambasador stigao u rusko ministarstvo na raport

Ambasador Francuske ušao je u gradu ruskog ministarstva, razgovor je u toku
Šta rade Francuzi na frontu u Ukrajini: Francuski ambasador stigao u rusko ministarstvo na raportwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Francuski ambasador u Moskvi Pjer Levi došao je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova na razgovor nakon što je ruska vojska u zoni Specijalne vojne operacije u Harkovu likvidirala francuske vojnike koji su se borili na strani Ukrajine, iako je u Francuskoj plaćenička aktivnost zabranjena zakonom.

Uveče 16. januara je eliminisano više od 60 plaćenika koji su se borili na strani Oružanih snaga Ukrajine, a više od 20 je ranjeno – ispostavilo se da se radi o francuskim državljanima.

To je potvrdilo rusko Ministarstvo odbrane i ruska duma. Pogodak je bio toliko precizan i neočekivan da ni Francuska javnost nije mogla da ostane po strani. 

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova se, uprkos mnoštvu dokaza o prisustvu francuskih vojnika u redovima Oružanih snaga Ukrajine, odreklo svojih sunarodnika, tvrdeći da su informacije o likvidaciji francuskih vojnika u Harkovu "gruba manipulacija" Rusije.

U francuskom Ministarstvu su naglasili da "Francuska nema plaćenika ni u Ukrajini ni bilo gde drugde".

Ruska duma planira da pošalje dopis parlamentu u Parizu i zvanično upita da li poslanici znaju da se francuski plaćenici bore na strani Ukrajine. 

image