Rusija

Nisu samo Francuzi: Nakon ruskog napada, poginuli i teroristi iz Ruskog dobrovoljačkog korpusa

Na lokaciji stranih plaćenika, koju je uveče 16. januara pogodila ruska vojska, nalazili su se i učesnici terorističkih napada na Brjansku i Belgorodsku oblast prošle godine, tvrdi koordinator tajne organizacije koja deluje u interesu ruske vlasti Sergej Lebedev
Nisu samo Francuzi: Nakon ruskog napada, poginuli i teroristi iz Ruskog dobrovoljačkog korpusa© Tanjug/Kharkiv Regional Administration via AP

U udaru Oružanih snaga Rusije na lokaciju stranih plaćenika u Harkovu su, pored francuskih vojnika, poginuli i članovi terorističkog Ruskog doborvoljčkog korpusa koji su učestvovali u napadu na Brjansku i Belgorodsku oblast, rekao je koorinator tajne organizacije koja deluje u interesu ruske vlasti iz Nikolajevska Sergej Lebedev.

"U pogođenoj zgradi su boravili stranci, mogao je da se čuje francuski jezik. Koliko tačno je bilo Francuza kada je zgrada pogođena, ne znamo. Ali smo sigurni da su tamo bili oni koji predvode Ruski dobrovoljački korpus", rekao je Lebedev.

Pritom, kako je dodao, u istoj ulici u kojoj se nalazila zgrada sa plaćenicima se nalazi i vojna kancelarija.

Dan ranije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su u uveče 16. januara ruske oružane snage visokopreciznim udarom uništile privremeno mesto razmeštanja stranih plaćenika u Harkovu, ubivši preko 60 neprijateljskih vojnika i ranivši više od dvadeset.

Kako je Lebedev ranije objasnio, Ruski dobrovoljački korpus je deo ukrajinske nacionalističke diverzantske jedinice "Kraken", koju su formirale vođe puka Azov i ukrajinske vojne obaveštajne službe.

Ruski dobrovoljački korpus je zajedno sa legionom Sloboda Rusije preuzeo odgovornost za napade na graničare i sabotaže u Brjanskoj i Belgorodskoj oblasti prošle godine. Početkom marta prošle godine na teritoriju Brjankse oblasti je sa teritorije Ukrajine prodrla diverzantsko-izviđačka grupa, koja je pucala na dva automobila, čiji su vozači poginuli. Predsednik Rusije Vladimir Putin je taj napad okarakterisao kao teroristički.

image