Rusija

Ko je Denis Nikitin, ruski neonacista koji stoji iza terorističkog napada u Brjanskoj oblasti

Poznati neonacista u Ukrajinu se preselio 2017. godine, gde je postao poznat u ekstremno desničarskim krugovima
Ko je Denis Nikitin, ruski neonacista koji stoji iza terorističkog napada u Brjanskoj oblasti© Printscreen/RT International/Social network

Grupa naoružanih operativaca prešla je granicu i iz Ukrajine ušla na teritoriju Brjanske oblasti na zapadu Rusije, gde su izvršili teroristički napad. Odgovornost za njega je preuzeo tzv. Ruski volonterski korpus (RDK; Russkiй dobrovolьčeskiй korpus), koji je sačinjen od ruskih boraca u oružanim snagama Ukrajine.

Predsednik Rusije je incident nazvao "još jednim terorističkim napadom, još jednim zločinom. Oni su prešli granicu i otvorili vatru na civile".

Predstavnici RDK-a objavili su video u kom preuzimaju odgovornost za napad, a na kom se nalazi poznati ruski neonacista i predvodnik tog odreda Denis Nikitin. Poznat kao "VajtReks" (Beli kralj) u neonacističkim krugovima, on je pozvao ruske vojnike da promene stranu i pređu u ukrajinsku vojsku. Nikitin tvrdi da njegova grupa vrši napade samo na vojnike i da nikada ne napada civile.

Ko je ovaj čovek, kakve su njegove veze sa ukrajinskim oružanim snagama i kako je jedan fudbalski huligan postao uticajna figura u neonacističkih krugovima u Evropi i Americi?

Fudbalski huligan

Nikitin, čije pravo prezime je Kapustin, procenjuje se da ima između 36 i 39 godina i rođen je u Rusiji. Njegova porodica se 2001. godine preselila u Keln, u Nemačkoj – koristeći pravila koja su Jevrejima omogućavala da se nastane u toj zemlji – gde se Nikitin zainteresovao za borilačke veštine, naveo je ruski novinar Dmitrij Plotnikov u tekstu za RT internšenel.

Kada je imao 22 godine, on se povezao sa lokalnim grupama fudbalskih navijača, postao skinhed i, prema sopstvenim tvrdnjama, učestvovao u uličnim tučama. Kasnije je napustio svoju porodicu i vratio se u Rusiju, za šta nikada nije dao nikakvo objašnjenje. Nakon povratka u svoju zemlju rođenja, Nikitin je postao član grupe navijača CSKA Moskve.

"Ja ne volim fudbal, volim da se bijem", rekao je on 2017. godine u intervjuu za ukrajinski navijački internet portal "Trabl mejkers". "Ne znam imena ni jednog igrača, ne znam ništa o istoriji kluba, teško mi je čak i da nađem stadion. Ja volim nalet adrenalina, volim da trčim po gradu", rekao je on i opisao svoje poglede na svet kao "supremaciju bele rase u odnosu na ostale vrste majmuna".

Nikitin je održao kontakte sa nemačkim huliganima i nakon povratka u Rusiju, a kada je posećivao Nemačku često je učestvovao i u nekim uličnim tučama zajedno sa navijačima Kelna. Protiv njega je podneta krivična prijava zbog napada na navijače Šalkea 2014. godine, ali nije poznato kakva je bila konačna presuda.

Nikitinovi poslovni poduhvati

Nikitin je 2008. godine osnova sopstveni brend odeće, "VajtReks". Proizvodi su sadržali nacističke simbole i pre svega su bili namenjeni za fudbalske huligane. Glavni element na svim komadima odeće bilo je tzv. crno sunce, simbol koji neonacisti često koriste. Publicista i stručnjak za ekstremno desne političke pokrete Robert Klaus Nikitina je nazvao "nacističkim biznismenom".

"Nikitin želi da bude glavni dobavljač odeće za naciste", napisao je on jednom citirajući Nikitina, koji je jednom prilikom rekao da je filozofija njegovog brenda "VajtReks" da "zadovolji sve potrebe modernog čoveka".

Nikitin se vremenom upustio i u druge poslovne poduhvate. On je 2011. godine počeo da organizuje MMA takmičenja u Rusiji. Prvi takav turnir održan je u Voronježu, nakon čega su slični organizovani i u drugim delovima zemlje, što mu je donelo slavu u ekstremno desnim krugovima.

Njegovi MMA turniri primali su samo pripadnike "bele rase" i bili su fokusirani na amatere, a ne na profesionalce. Nikitinov MMA turnir "Nacija u usponu" proglašen je 2013. godine za najbolji u celoj Rusiji.

"Želeo sam da regrutujem nove sportiste i da ih lansiram u našu ideološku orbitu", rekao je on kada su ga pitali koje su mu bile motivacije za organizaciju turnira.

Nikitin je nakon toga pokušao da proširi svoju MMA imperiju u i u druge postsovjetske države, ali dok je u Ukrajini naišao na topao prijem, u Belorusiji je bio zamalo uhapšen. On je, ipak, nastavio da promoviše svoje sportske aktivnosti na Zapadu.

Nikitin je napravio kontakte sa ekstremno desnim organizacijama u mnogim evropskim zemljama. U Italiji, on se sprijateljio sa članovima neofašističke organizacije "Kasa Paund", koja je poznata po veličanju lika i dela Benita Musolinija. Uz njihovu pomoć, Nikitin je organizovao MMA turnire u Rimu.

Nikitin je slična takmičenja organizovao i u drugim evropskim državama, poput Nemačke, Finske, Francuske, Češke i Rumunije, po pravilu u saradnji sa lokalnim ekstremističkim organizacijama. Pored toga, on je organizovao i obuke u borilačkim veštinama za nacionalističke grupe u Švajcarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pod nadzorom specijalnih službi

Na neki svoj način, "Nikitin je postao ključna figura za desne ekstremiste širom Evrope", piše Klaus. Prema navodima pojedinih antifašističkih portala, Nikitin je pored organizacije turnira učestvovao i finansiranju neonacističkih grupa i njihovih muzičkih festivala.

Uspon njegove popularnosti nije prošao neopaženo u bezbednosnim strukturama. Policija je sve njegove MMA turnire pomno pratila, a i sam Nikitin je u jednom trenutku priznao da se svaki od njih nalazio pod nadzorom Odeljenja za borbu protiv ekstremizma.

"U nekim gradovima, oni su tražili spiskove svih učesnika. U drugim, oni su sve snimali, javno ili tajno. Mi nismo postavljali zastave sa svastikama, niti smo davali ljudima sekire i govorili im da idu okolo i uništavaju šta stignu", rekao je on.

Nikitin je odbacio sve optužbe za ekstremizam, tvrdeći da su to "stavovi nekih levičarskih idiota".

On je tokom evropskog prvenstva u fudbalu 2016. godine u Francuskoj predvodio grupu ruskih huligana koja se sukobila sa svojim engleskim kolegama, a njihova tuča bila je toliko brutalna da su dvojica Engleza završila u komi, a jedan je ostao delimično paralizovan. Godinu dana kasnije, engleski mediji uradili su intervju sa vođom te grupe ruskih navijača, koji se predstavio samo kao "Denis", nosio je fantomu sa znakom "VajtReks" i zvučao je dosta kao Nikitin.

Tenzije između ruskih vlasti i navijača porasle su pred početak svetskog prvenstva fudbalu 2018. godine, koji se održavalo u Rusiji. Nikitin je tako 2017. postao "persona non grata" kako u Rusiji, tako i u ostatku Evrope. Utočište je pronašao – u Ukrajini.

U egzilu

Tokom boravka u Ukrajini, Nikitin je nastavio sa organizacijom MMA turnira i drugih sličnih događaja. U tom periodu on je stupio u kontakt i sa poznatim američkim neonacistom i osnivačem pokreta "Rajz abav" (RAM) Robertom Rundom, koji je navodno bio toliko fasciniran Nikitinom da je istetovirao logo njegovog brenda.

Ipak, malo toga je poznato o njegovom životu u Ukrajini. Tokom 2019. on je prestao da organizuje sportske manifestacije i potpuno nestao iz javnog života, a više puta su se pojavljivale glasine da je uhapšen od strane specijalnih službi, iako to nikada nije potvrđeno.

Nakon što su oružani sukobi u toj zemlji ponovo izbili početkom 2022. godine, Nikitin je ponovo isplivao na površinu, ovog puta na čelu RDK-a, u okviru oružanih snaga Ukrajine. Govoreći o svojoj motivaciji da se bori, on je rekao da "ukoliko Rusija bude svedena samo na Moskvu, Moskovsku oblast, ili evropski deo Rusije, meni je kao nacionalisti to okej. Tu se slažem sa ukrajinskim nacionalistima".

Nacistička dijaspora

U trenutku kada je Nikitin stigao u Ukrajinu, tamo je već postojala velika zajednica ruskih neonacista. Među njima se nalazio i osnivač organizacije "Votanjungend" Aleksej Levkin, koji se kao član bataljona "Azov" borio u Donbasu. Još jedan ruski građanin Sergej Korotkih, takođe se borio u toj jedinici, a čak je i dobio odlikovanje od ukrajinskog predsednika Petra Porošena. Pojedini istraživački novinari veruju da je Korotkih umešan u ubistvo novinara Pavela Šeremeta u Kijevu 2016. godine.

Među njegovim kontaktima u Kijevu bio je i Kiril Kanahin, poznat kao Radonski. On se u Ukrajinu preselio 2018. godine, nakon što je protiv njega u Rusiji pokrenut krivični postupak. I on je jedno vreme bio član Azova, nakon čega je postao instruktor joge. On se, između ostalog, zajedno sa Nikitinom nalazi na snimku koji je RDK objavio iz Brjanske oblasti.

Nikitin je imao bliske odnose i sa mnogim ukrajinskim ekstremnim desničarima, poput Elene Semenjake, sekretarke za međunarodne poslove Nacionalnog korpusa, koji važi za svojevrsno političko krilo Azova. On je njoj pomogao da uspostavi bliske odnose i sa italijanskim i nemačkim neonacistima.

Semenjaka nikada nije krila svoje veze sa Nikitinom. Oni su zajedno učestvovali na konferenciji jedne ekstremno desne organizacije u Varšavi, tokom koje je Nikitin Azov nazvao "jedinom legalnom ekstremno desnom paravojnom organizacijom u Evropi".

Za njega su interesovanje pokazali i neki ruski blogeri. U intervjuu sa ruskim libertarijancem Mihailom Svetovom u januaru ove godine, Nikitin je rekao da ukrajinsko rukovodstvo nije pribeglo sabotažama na ruskoj teritoriji zato što "imaju časti" i "pokušavaju da neprijatelja pokušavaju da poraze na bojnom polju, kao što rade džentlmeni". On je tom prilikom rekao da nema potrebe za izvođenje tih vrsta akcija, kao i da ima "političke ambicije u Rusiji posle okončanja rata".

U intervjuu za koji je dao ruskom novinaru Olegu Kašinu prošlog novembra, Nikitin je rekao da ima simpatija prema civilima u Rusiji, iako ga mnogi od njih smatraju nacistom. On je rekao i da "ne puca na civile", ali i da se svako ko iskazuje "verbalnu podršku" ruskoj vojsci, pa čak i oni koji "samo plaćaju porez", može smatrati učesnikom u borbama.

Kijev je negirao učešće RDK-a u napadu na Brjansku oblast. Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak taj incident je nazvao "klasičnom provokacijom". "Rusija želi da zastraši sopstveni narod kako bi opravdali agresiju i rastuće siromaštvo nakon godinu dana borbi", rekao je on.

Nikitin je sada navodno na bezbednom, negde u Ukrajini, što pokazuje da je imao makar prikrivenu podršku tamošnjeg režima. Ipak, malo je verovatno da će uspeti da podeli rusko društvo, bilo da je sam ili u koordinaciji sa ukrajinskim vojnim vrhom.

image