Rusija

Osvetnički udar na Nikolajev: Rusija uništila bazu ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika (VIDEO)

Pogođeno je i preduzeće u kom se proizvode vojni čamci za ukrajinsku vojsku
Osvetnički udar na Nikolajev: Rusija uništila bazu ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika (VIDEO)www.globallookpress.com © Cover Images/Keystone Press Agency

U ruskom udaru na Nikolajev uništen je hotel gde je bila smeštena ukrajinska i strana, plaćenička vojska, a eksplozije su zabeležene i na brodogradilištu u kojem se u tom gradu proizvode vojni čamci, rekao je ruski aktivista Sergej Lebedev za "RIA Novosti".

"Nekoliko ciljeva je pogođeno u Nikolajevu. Jedna od njih je hotel 'Ingul', gde su bili smešteni nacisti i njihovi strani instruktori", rekao je Lebedev.

Na snimku koji je on poslao sa lica mesta, vide se ruševine i teško oštećena zgrada. Gornja dva sprata su potpuno urešena, a stakla praktično nema ni na jednom prozoru.

Hotel "Ingul" se nalazi u Admiraltejskoj ulici, nekoliko desetina metara od najvećeg vojnog brodogradilišta Nikolajeva, koje je u sovjetsko vreme gradilo raketne krstarice, razarače, velike protivpodmorničke i patrolne brodove i podmornice.

Lebedev je napomenuo da su nakon udara svi ulazi na tu teritoriju dugo bili blokirani, a propuštana su samo vozila hitne pomoći, vatrogasaca i spasioca.

Pogođeni su ciljevi i u preduzeću "Nibulon" gde se, između ostalog, proizvode ratni brodovi. Kompanija je u novembru 2021. potpisala ugovor sa francuskom kompanijom OCEA oko izgradnje pet brzih graničnih patrolnih čamaca za pomorsku stražu Državne granične službe Ukrajine.

Kako je 18. jula saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, ruska vojska je te noći nanela masovni udar visokopreciznim oružjem sa mora na objekte u kojima su se pripremali teroristički napadi protiv Ruske Federacije, kao i na mesto gde su se proizvodili bespilotni čamci u brodogradilištu u blizini grada Odese i Nikolajeva, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Navodi se da je napad izveden u znak osvete jer je dan ranije ukrajinska vojska gađala Krimski most, kada je stradalo dvoje civila, jedno dete je povređeno i uništen je deo kolovoza.

Pored toga, na području gradova Nikolajeva i Odese uništena su skladišta goriva ukupnog kapaciteta oko 70.000 tona iz kojih se gorivom snabdevala vojna tehnika ukrajinske vojske, navodi se u saopštenju.

image