Rusija

Zaharova: Gašenje Jutjub kanala Mihalkova klasična politička cenzura

Američka "unapređena demokratija" ne mari ni za kakve međunarodne obaveze na polju zaštite slobode govora, navela je ruska zvaničnica
Zaharova: Gašenje Jutjub kanala Mihalkova klasična politička cenzurawww.globallookpress.com © © Thiago Prudencio

Satanisti tradicionalno besne pred Bogojavljenje i zabranili su "Besogon", Jutjub kanal ruskog reditelja Nikite Mihalkova, napisala je na svom Telegram kanalu portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaštita slobode pristupa informacijama, pluralizma mišljenja, slobode govora - sve su to samo prazne fraze za Belu kuću, Stejt department i naročito privatne kompanije, koje u potpunosti kontrolišu američke obaveštajne agencije, navela je Zaharova.

"Njima je lako da krše čak i ključne elemente domaćih zakona - Prvi amandman američkog Ustava koji zabranjuje saveznoj vladi da zabranjuje bilo kome da izrazi svoje mišljenje ili da kažnjava zbog njega", navela je ruska zvaničnica.

Kako je dodala, američka "unapređena demokratija" ne mari ni za kakve međunarodne obaveze na polju zaštite slobode govora, kao što je, na primer, odluka saveta ministara OEBS-a doneta 7. decembra 2018. u Milanu. Njome se zemlje članice pozivaju da "u potpunosti primene preporuke OEBS-a i svoje međunarodne obaveze u vezi sa zaštitom slobode izražavanja i medijske slobode". 

Zaharova je istakla da Vašington ne mari za ovakve međunarodne odluke, zakone i propise kada su u pitanju američke kompanije i pojedinci. 

"Odluka vlasnika Jutjuba, američke korporacije Gugl, je klasični primer političke cenzure i patološke netolerancije neoliberalnog Zapada na stavove koji su drugačiji od njihovih", navela je Zaharova.

Ona je podsetila da se emisije Nikite Mihalkova mogu besplatno gledati na drugim platformama (https://rutube.ru/u/besogontv/) koje nemaju problem sa iluzijom o sopstvenoj veličini i nemaju neokolonijalne navike.

image