Rusija

Putin indijskom rukovodstvu čestitao Dan Republike: Cenimo naše privilegovano strateško partnerstvo

Indija je postigla impresivne uspehe u društveno-ekonomskim, naučnim, tehničkim i drugim oblastima i uživa zaslužen prestiž na svetskoj sceni, naveo je ruski predsednik
Putin indijskom rukovodstvu čestitao Dan Republike: Cenimo naše privilegovano strateško partnerstvowww.globallookpress.com © Hindustan Times via www.imago-im/www.imago-images.de

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je predsedniku Indije Draupadiju Murmu i premijeru te zemlje Narendru Modiju nacionalni praznik - Dan Republike, napominjući da Rusija ceni svoje privilegovano strateško partnerstvo sa Indijom.

"Poštovani gospodine Predsedniče, poštovani gospodine premijeru, primite moje iskrene čestitke povodom državnog praznika – Dana Republike. Cenimo odnose privilegovanog strateškog partnerstva između naših država. Uveren sam da ćemo zajedničkim naporima nastaviti da sistematski povećavamo konstruktivnu rusko-indijsku saradnju u različitim oblastima", navodi se u pismu predsednika objavljenom na sajtu Kremlja.

Ruski predsednik je dodao da to u potpunosti zadovoljava interese "njihovih prijateljskih naroda i da je u skladu sa jačanjem bezbednosti i stabilnosti na regionalnom i globalnom nivou".

Putin je naglasio da je Indija postigla impresivne uspehe u društveno-ekonomskim, naučnim, tehničkim i drugim oblastima, uživa zaslužen prestiž na svetskoj sceni i da je aktivno uključena u rešavanje najvažnijih pitanja na međunarodnoj agendi. 

On je predsedniku i premijeru Republike poželeo dobro zdravlje i uspeh, a svim građanima Indije blagostanje i prosperitet.

Indija je 15. avgusta 1947. stekla nezavisnost od Velike Britanije, a 26. januara 1950. godine stupio je na snagu ustav zemlje kojim je proglašena republikom. 

Od tada se svake godine obeležava Dan Republike, a u Nju Delhiju se održava vojna parada. Datum je izabran jer je 26. januara 1930. godine stranka Indijski nacionalni kongres zvanično proglasila deklaraciju borbe za potpunu nezavisnost Indije od Britanske imperije. 

image