Rusija

Medvedev: Formiranje Narodne Republike Teksas postaje sve stvarnije

Amerika može da se suoči sa nerešivom ustavnom krizom i zadugo uroni u ponor građanskog sukoba, ocenio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije
Medvedev: Formiranje Narodne Republike Teksas postaje sve stvarnije© Tanjug/AP Photo/Eric Gay, File

Američka administracija demonstrira potpunu nesposobnost da se izbori sa migracionom krizom koja se razbuktala u jednoj od najvećih američkih država, zbog čega formiranje Narodne Republike Teksas postaje sve stvarnije, ocenio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Amerika može da se suoči sa nerešivom ustavnom krizom i zadugo uroni u ponor novog, možda još destruktivnijeg građanskog sukoba u odnosu na one kojih je do sada bilo, napisao je na Telegramu.

"Guvernera Teksasa nije bilo briga za poziciju Bele kuće sa krhkim starcem Bajdenom i počeo je da obnavlja ograde od bodljikave žice. Šta god, samo da se zaštiti od navale migranata koji nekontrolisano prelaze južnu granicu", napisao je Medvedev.

To je, kako je ocenio, upečatljiv primer slabljenja hegemonije SAD, koja se dešava iznutra kao rezultat delovanja samih Amerikanaca.

Zvanični Vašington, koji tako "srdačno podržava kijevske neonaciste", pokazao se kao nemoćan u rešavanju pitanja svoje unutrašnje politike, dodao je Medvedev.

Odluka Vrhovnog suda da su za pitanja migracija nadležne samo savezne vlade, a ne države, dovele su do toga da sada državne vlasti svojim neradom mogu da dovedu do ivice ogorčenja stanovništvo Teksasa, koje već ozbiljno razmišlja o otcepljenju, ocenio je Medvedev.

"Istorija poznaje slučajeve kada su pojedine države pokušavale da se otcepe od Sjedinjenih Američkih Država i formiraju konfederaciju. Sve je to dovelo do krvavog građanskog rata koji je odneo živote hiljada i hiljada ljudi", podsetio je.

"Međutim, to je njihov problem", dodao je.

Iako previranja u SAD nose značajne rizike za globalnu stabilnost, ostatak sveta, grickajući kokice i likujući, posmatra napad opake bolesti na Amerikance, zaključio je.

image