Svet

Teksas prkosi Vašingtonu: Odbija da ukloni bodljikavu žicu na granici sa Meksikom

Ne planiramo da ispoštujemo naredbu Vlade SAD, a guverner Greg Abot će nastaviti da čini sve što je potrebno da zaštiti našu državu, poručuje državni tužilac Teksasa Ken Pakston
Teksas prkosi Vašingtonu: Odbija da ukloni bodljikavu žicu na granici sa Meksikom© John Moore/Getty Images

Teksas ne planira da ispoštuje naredbu Vlade SAD da agentima granične patrole odobri pristup Šelbi parku, kako bi presekli bodljikavu žicu na tom delu granice sa Meksikom, izjavio je generalni tužilac te države Ken Pakston za "Foks njuz".

Pakston je izrazio podršku guverneru Gregu Abotu, koji je prethodno podržao pravo Teksasa da brani svoje granice od "invazije" ilegalne imigracije".

"Garantujem vam da će Abot čvrsto ostati pri svom stavu. Postaviće bodljikavu žicu, blokiraće granicu i nastaviće da čini sve što je potrebno da zaštiti našu državu", kazao je Pakston.

Američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednost je u utorak obavestilo Pakstona da ima rok do petka da se izjasni da li će granična patrola imati pristup Šelbi parku ili ne. 

En-Bi-Si njuz navodi da iako je Teksas izvestio da je park otvoren za javnost, on nastavlja da ograničava prolaz graničnoj patroli. 

S tim u vezi, Pakston je za "Foks njuz" potvrdio da ne planira da ispoštuje rok i da sumnja da će ovo odbijanje izazvati fizički obračun državnih i saveznih zvaničnika, predviđajući da će stvar biti rešena na sudu.

 U tom smislu, portparol Odeljenja za unutrašnju bezbednost podsetio je da je sprovođenje zakona o imigraciji "savezna odgovornost". 

Američki Vrhovni sud presudio je u korist savezne vlade kako bi mogla da ukloni bodljikavu žicu koju su vlasti Teksasa postavile u Šelbi parku i na drugim mestima, kako bi sprečile prelazak migranata.

image