Svet

Novi udarac američkog Kongresa Ukrajini: Kijev bez novca dok se ne reši migrantska kriza u SAD

Evropljani treba da ulože više novca, a ne da postavljaju zahteve Vašingtonu, poručuje član Kongresa i predstavnik Teksasa Čip Roj
Novi udarac američkog Kongresa Ukrajini: Kijev bez novca dok se ne reši migrantska kriza u SAD© John Moore/Getty Images

Dok Sjedinjene Države ne reše svoje unutrašnje probleme sa migracijama, Ukrajina više neće dobijati novac od Vašingtona, izjavio je član Kongresa i predstavnik Teksasa Čip Roj u intervjuu za "Velt".

"Sve dok administracija Džozefa Bajdena ne učini nešto da zaustavi priliv izbeglica i obezbedi granicu sa Sjedinjenim Državama, Kijev neće dobiti nijedan dolar. Naša zemlja ne može da nastavi da ulaže novac u Ukrajinu ako naša sopstvena granica bude uništena u isto vreme. Ima dosta Amerikanaca koji se pitaju: Da li da platimo za ovo? Koja je tačno svrha?", kazao je Roj.

Kongresmen je napomenuo da Evropljani treba da ulože više novca, a ne da postavljaju zahteve Vašingtonu.

Prethodno je guverner Teksasa Greg Abot izjavio da vlasti te države nameravaju da samostalno zaštite deo američko-meksičke granice od invazije ilegalnih migranata, ukoliko federalne vlasti SAD ne budu u stanju da se izbore sa tim zadatkom.

Na društvenim mrežama je najavio uvođenje režima „invazije” i mera samoodbrane zbog situacije sa migrantima, ističući da će država sprovoditi sopstvenu politiku dok federalne vlasti ne uspevaju da zaštite granicu.

Sjedinjene Države su zabeležile rekordne nivoe ilegalne migracije poslednjih meseci, pa su tako prošlog decembra, granični zvaničnici zabeležili 302.000 ilegalnih prelazaka granice, što je najveći broj u jednom mesecu. 

Osim toga, zabeležen je rekordan broj ilegalnih imigranata za sve tri godine koliko je predsednik Džozef Bajden predvodio Sjedinjene Države.

image