Rusija

Putin: SVO je pokušaj da se zaustavi rat, Kijev znao za zarobljenike u Il-76

Rusija se decenijama trudila da uspostavi dobre odnose sa Ukrajinom, ali su njeni geopolitički neprijatelji izveli državni udar i započeli fizičko istrebljenje svakog ko je hteo normalne odnose sa Moskvom, ukazao je ruski predsednik
Putin: SVO je pokušaj da se zaustavi rat, Kijev znao za zarobljenike u Il-76© Tanjug/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine je znala da Rusija u vojnom transportnom avionu Il-76 prevozi vojnike, 65 Ukrajinaca vođenih na razmenu, ali su oborili avion, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa studentima učesnicima u Specijalnoj vojnoj operaciji.

"Ne znam da li su to namerno uradili ili greškom, nepromišljeno, ali očigledno je da su oni to uradili", naglasio je.

Utvrđeno je da su dve rakete ispaljene teritorije koju kontroliše kijevski režim, a avion je pogođen dva-tri minuta kasnije, nije bilo vremena za reakciju, dodao je.

Opovrgao je optužbe da je avion oborila prijateljska vatra, rekavši da to nije moglo da se desi ni u kom slučaju.

"Pre svega, avion je oboren sistemom protivvazduhoplovne odbrane, a ruski sistemi PVO su napravljeni tako da ne mogu da gađaju svoje avione. Postoji sistem 'svoj' i 'tuđ' i koliko god operater pritiskao dugme, PVO neće odraditi. Tehnika je to", rekao je Putin.

Ukrajinska vojska je ili loše naučena, ili nije u stanju da upravlja tim sistemima, ocenio je Putin i dodao da se najverovatnije radi i američkom "patriotu" ili nekom evropskom sistemu, moguće francuskom.

"Znaćemo tačno za nekoliko dana", rekao je i naglasio da se u svakom slučaju radi o zločinu i da će rezultati istrage o padu Il-76 biti objavljeni kako bi ukrajinski narod znao istinu.

Izrazio je iskreno saučešće članovima porodica poginulih.

Specijalna vojna operacija je pokušaj da se zaustavi rat koji je kijevski režim započeo 2014. godine i Rusija će ostvariti sve postavljene ciljeve, proučio je ruski predsednik.

Specijalna operacija je bila pokrenuta kako bi se zaštitili interesi Rusije, nikakvih drugih motiva nije bilo, naglasio je predsednik Rusije.

Rusija se decenijama trudila da uspostavi dobre odnose sa Ukrajinom, ali su suštinski vlasnici te zemlje posle raspada SSSR-a uvek bili bili nacionalisti koji to nisu dopuštali, ukazao je Putin.

Rusija je bez obzira na to, oslanjajući se na ruski deo ukrajinskog društva, mirnim sredstvima gradila odnose ne pomišljajući ni na šta drugo, zbog čega se njen geopolitički neprijatelj i rešio na državni udar i fizičko istrebljenje svakog ko je hteo normalne odnose sa Rusijom, ocenio je.

"Nisu hteli da dozvole da imamo normalne odnose sa svojim susedom", naglasio je.

"Sve što se događalo na teritorijama koje je Ukrajina zauzela su genocid i istrebljenje ruskog stanovništva. Na našim istorijskim teritorijama Rusima su oduzeli sva prava. Na teritoriji Ukrajine počeli su da stvaraju antirusku enklavu i nisu nam ostavili nikakve druge mogućnosti", rekao je Putin.

Zona borbe SVO je velika, tamo ima više od 600.000 ljudi s ruske strane,  rekao je Putin i dodao da se zato i sastao sa studentima u nadi da će mu preneti kakva je situacija na terenu i šta može da se uradi da bi bilo manje problema.

image