Rusija

Putin: Odnosi Rusije i Belorusije doživljavaju energičan razvoj

Trgovinska razmena dve zemlje dostigla je 42 milijarde dolara i nastavlja da raste, rekao je ruski predsednik na sastanku sa beloruskim kolegom u Sankt Peterburgu
Putin: Odnosi Rusije i Belorusije doživljavaju energičan razvoj© Tanjug/Konstantin Zavrazhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Odnosi Moskve i Minska razvijaju se vrlo energično, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom u Sankt Peterburgu.

Putin je dodao da je trgovinska razmena dostigla 42 milijarde dolara i nastavlja da raste.

"U prvih deset meseci prošle godine, naša trgovinska razmena bila je 42,5 milijarde dolara. Ona stalno raste", istakao je Putin.

On je napomenuo da je Ruska federacija najveći investitor i da je uložila četiri milijarde dolara u belorusku ekonomiju. 

"Ovaj posao se obavlja na bilateralan način", napomenuo je Putin.

Putin i Lukašenko razgovarali su i o saradnji u vojno-industrijskoj sferi, imajući u vidu Specijalnu vojnu operaciju.

Lukašenko je rekao da su dve zemlje značajno povećale saradnju u ekonomiji i vojno-industrijskom kompleksu, da ništa ne kriju. Kako je dodao, razgovarali su o daljem razvoju, kao i sistemima koje treba unaprediti imajući u vidu iskustvo iz Specijalne vojne operacije.

Predsednik Belorusije istakao je da se na primeru Minska vide sve prednosti saradnje sa Rusijom i istakao da Ukrajina i baltičke zemlje traže "bolji život preko okeana".

"Šta je sprečavalo Ukrajinu i baltičke zemlje da sarađuju sa nama na ovaj način? Ovo je naš svet, gradili smo ga nekoliko decenija, zajedno smo pobedili u ovom užasnom ratu (Drugom svetskom ratu). Ne, oni ne žele to, oni traže bolji život preko okeana", istakao je Lukašenko.

On je dodao i da nijedna zemlja ne bi ovako sarađivala sa Belorusijom kao što to čini Rusija niti joj pružala takve mogućnosti saradnje.   

Dvojica predsednika danas su pustili u probni rad novi zimski kompleks stanice "Vostok" na Antarktiku putem video linka. Takođe, Putin i Lukašenko posetili su i sportsku dvoranu "SKA" u Sankt Peterburgu i tamo razgovarali sa članovima istoimenog hokejaškog tima. Na njihov poziv, predsednici su izašli na led sa hokejašima i nekoliko minuta posmatrali njihov trening. 

image