Rusija

"Zapad nije spreman za dugi rat": Ruska duma smatra da ukrajinski sukob ulazi u novu fazu

Zapad daje signale da je spreman da trguje Ukrajinom, u nadi da će dobiti "debeo komad" za kompenzaciju svojih troškova i zadovoljiti svoje istorijske i geopolitičke ambicije, ocenjuje poslanik Državne dume sa Krima Mihail Šeremet
"Zapad nije spreman za dugi rat": Ruska duma smatra da ukrajinski sukob ulazi u novu fazu© Brendan Hoffman/Getty Images

Poslanik Državne dume sa Krima Mihail Šeremet izjavio je da sukob u Ukrajini ulazi u novu fazu.

"Svedoci smo prekretnice i početka nove faze u ukrajinskom geopolitičkom polju operacija. Zapad daje signale da je spreman da trguje Ukrajinom, u nadi da će dobiti debeo komad za kompenzaciju svojih troškova i zadovoljiti svoje istorijske i geopolitičke ambicije", kazao je Šeremet za "RIA Novosti".

Prema njegovim rečima, Zapad nije spreman da vodi dugi, iscrpljujući rat. 

"Njihov tradicionalni, omiljeni način ratovanja je tzv. blickrig. A ako iznenada ne uspe, onda jednostavno ograniče svoju vojnu agresiju, a vojni sukob prebacuju u novu fazu, radikalno menjajući svoju politiku i odnos prema dojučerašnjim prioritetima", ocenio je.

Ranije je bivši glavnokomandujući NATO snaga u Evropi Džejms Stavridis rekao da vidi priliku za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine nakon predsedničkih izbora u SAD. 

Slovački ministar odbrane Robert Kaliniak takođe smatra da je vreme da se pređe na mirovne pregovore u Ukrajini, dok je austrijski kancelar Karl Nehamer napomenuo da uprkos tenzijama sa Ruskom Federacijom, "mora da se pokuša da se pronađe način za interakciju".

image