Svet

Bivši američki general: Zapad je kriv za neuspeh ukrajinske kontraofanzive

Zapadne zemlje nisu obezbedile ukrajinskoj vojsci sve što joj je bilo potrebno, ocenjuje Ben Hodžis
Bivši američki general: Zapad je kriv za neuspeh ukrajinske kontraofanzive© Paula Bronstein/Getty Images

Zapad je podbacio u Ukrajini jer nije obezbedio ono što mu je bilo potrebno, izjavio je bivši general američkih snaga u Evropi Ben Hodžis.

"Naravno, bio sam razočaran što ukrajinska kontraofanziva nije dovela do rezultata kojima smo se svi nadali i koje sam predvideo. Propali smo mi, Zapad, a ne Ukrajina", kazao je Hodžis u Jutjub podkastu "Silicijumska zavesa".

Kako je istakao, zapadne zemlje nisu uspele da obezbede ukrajinskoj vojsci sve što je potrebno za kontraofanzivu. 

"Oružanim snagama Ukrajine nedostajala je vazdušna snaga, precizno oružje dugog dometa i druga vojna oprema, dodao je general. Nismo mogli da obezbedimo ono na šta su računali, uključujući vazdušnu snagu, precizno oružje velikog dometa i druga oruđa koja su bila potrebna da bi ova kontraofanziva bila uspešna", precizirao je.

Bivši glavnokomandujući NATO-a Džejms Stavridis ranije je rekao da su američke vlasti okrenule leđa ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom zbog neuspele kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine.

Slovački premijer Robert Fico je izjavio da sve oružje na svetu neće pomoći Ukrajini da vojno pobedi Rusiju.

"Moramo da priznamo da Ukrajina nema dovoljno snage da vojno preokrene situaciju, nije sposobna za bilo kakvu kontraofanzivu. Možemo da u nju ulijemo sve oružje sveta, sav novac, a Rusija nikada neće pretrpeti vojni poraz", smatra slovački premijer.

image