Rusija

Putin: Sankcije su se već desile, zašto ih se plašiti?

Neophodno je ne samo obnavljanje preduzeća i društvenih objekata u Donbasu i Novorosiji, već i otvaranje novih i otvaranje radnih mesta, kaže predsednik Rusije
Putin: Sankcije su se već desile, zašto ih se plašiti?© Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je večeras velike ruske banke da se ne plaše sankcija i da počnu da rade u Donbasu i Novorusiji.

"Sankcije su se već desile, zašto ih se plašiti? Neophodno je ne samo obnavljanje preduzeća i društvenih objekata u Donbasu i Novorosiji, već i otvaranje novih i otvaranje radnih mesta", rekao je ruski lider na skupu o društveno-ekonomskom razvoju novih konstitutivnih entiteta Ruske Federacije.

On je dodao da je zemlja pokrenula sveobuhvatan program razvoja istorijskih regiona Ruske Federacije.

Prema njegovim rečima, u 2030. godini Donbas i Novorusija trebalo bi da dostignu opšteruski nivo u ključnim oblastima.

"Najavljeni su projekti koji će sačuvati i otvoriti više od 42 hiljade radnih mesta", dodao je predsednik Rusije.

"Danas ćemo razgovarati o ključnim pitanjima socio-ekonomskog razvoja, a zapravo, otvoreno rečeno, o oživljavanju Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti", kazao je Putin.

On je kolegama ukazao da u ovom "velikom, složenom i odgovornom poslu nema sitnica". Kako je dodao, važno je sve što okružuje ljude - uslovi u kojima žive, uče, rade, podižu decu.

"Generalno gledano, društveno-ekonomski razvoj i integracija ujedinjenih regiona ima dobar tempo, prvenstveno zahvaljujući jasnom i koordinisanom radu vlade, federalnih ministarstava, resora i, naravno, kolega u konstitutivnim entitetima Federacije", rekao je predsednik Rusije.

Putin je takođe, putem video-veze otvorio protetičko-ortopedski centar u Donjecku, medicinski centar u Mariupolju i studentski dom u Melitopolju putem video veze.

Potpredsednik ruske vlade Marat Husnulin na sastanku je izjavio da je od 2022. godine u novim regionima izgrađeno i obnovljeno 18 hiljada objekata.

"Potražnja za stanovanjem u novim regionima je ogromna, ljudi ovde žele da žive. Uspeli smo da u potpunosti pokrenemo vezu od 370 kilometara između Rostovske oblasti i Krima", saopštio je Husnulin.

image