Rusija

Ruska Centralna banka i dalje na sajber udaru, ali ruski hakeri su ipak bolji

I dok ruski sajber sistemi uspešno odolevaju napadima, ruski hakeri uspeli su da hakuju više od milion dokumenata ukrajinskog Ministarstva finansija
Ruska Centralna banka i dalje na sajber udaru, ali ruski hakeri su ipak boljiwww.globallookpress.com © Michael Weber

Intenzitet hakerskih napada na finansijski sektor Rusije i dalje je na jako visokom nivou, ocenio je šef odeljenja za informacionu bezbednost Centralne banke Rusije Vadim Uvarov. 

Zvanični podaci ukazuju da je tokom trećeg kvartala ove godine broj hakerskih napada dva puta veći nego tokom istog perioda prošle godine. Ipak, vrhunac strane hakerske aktivnosti protiv ruskog finansijskog sektora bio je zabeležen u martu i maju, kada su napadi bili povećani čak za 20 i 80 puta.

"Trenutno su napadi i dalje visoki, povećani, kao što je bilo primećeno i u izveštajima za prethodne periode, a DDoS napadi još su jedan od glavnih tipova napada", objasnio je Uvarov.

Ruski hakeri uspešno probili zaštitu ukrajinskog Ministarstva finansija

I dok se ruski infrormacioni sistem dobro bori protiv mnogobrojnih napada stranih hakera, ruski hakeri još jednom su pokazali svoje umeće nedavnim hakovanjem Ministarstva finansija Ukrajine.

Predstavnici "HakNet tima" napisali su na svom Telegram kanalu da su pre dva dana, 21. novembra, konačno završili višemesečno hakovanje ministarstva: "Nekoliko meseci smo kompromitovali neprijateljsku infrastrukturu korak po korak, učili kako stvari funkcionišu i usput preuzimali podatke. Neprijatelj će nas otkriti tek danas, nakon objavljivanja članka, kada zapravo više i neće biti šta da se uzme".

Hakeri su otkrili da se još nisu nikome obratili u vezi sa dokumentima, kojih ima više od milion, "međutim, uzimajući u obzir obim informacija", odlučeno je da se materijal podeli u više celina i preda različitim izdanjima kako bi se oni istražili. Adresa na koju se redakcije mogu javiti, kako pišu, je @xnteam_bot. 

"I tek nakon toga, javno ćemo objaviti sve informacije", preneli su hakeri.

U "XakNet timu" dodali su i da je Ministarstvo finansija Ukrajine samo jedna od institucija koje su napali. "Pod našom kontrolom ih je sada tri. Ostalo je možda još i zanimljivije, ali to je druga priča", napisali su hakeri. 

U međuvremenu, prva "porcija" informacija već je objavljena na njihovom Telegram kanalu. 

Ruski hakeri mogu dobiti vojna odlikovanja

Nakon još jedne serije uspešnog hakovanja, u ruskoj Državnoj dumi pojavili su se predlozi da se hakeri odlikuju za doprinos koji daju zemlji tokom specijalne vojne operacije.

Deputat Dmitrij Gusev juče je istupio sa takvom inicijativom na svom Telegram kanalu, rekavši da nezavisno od toga gde se oni nalaze, pa čak i ukoliko budu bili van granica Rusije, trebalo bi ih nagraditi.  Mnogi od njih, kako kaže, odlaze iz zemlje bojeći se da bi mogli biti mobilizovani.

"Ali njihovo oružje je kompjuter, i gde god da su, mogu da rade ovakve stvari", ocenio je deputat. 

image