Rusija

FSB sprečio teroristički napad na jednog od lidera Krima

Teroristički napad je organizovala Služba bezbednosti Ukrajine, a uhapšeno je više osoba, navode ruski mediji
FSB sprečio teroristički napad na jednog od lidera Krima© yandex.ru

Ruska služba bezbednosti (FSB) sprečila je teroristički napad koji je organizovala Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) na jednog od lidera Krima, saopštio je Centar za odnose sa javnošću obaveštajne službe.

"Na Krimu su službenici FSB Rusije zadržali grupu ljudi, među kojima su bili ruski državljani V. A. Bodnar, O. V. Ševčenko i V. V. Ananjev, koji su se, po instrukcijama SBU u Simferopolju, pripremali da dignu u vazduh automobil jednog od lidera Krima. Pritvorenici su priznali krivicu", navodi se u saopštenju, prenosi "RIA Novosti".

Osumnjičeni Ševčenko je priznao da je naređenje SBU za pripremu terorističkog napada primljeno još u oktobru 2023. godine, a da su se one odvijale sve do kraja januara, početka februara ove godine.

Od osumnjičenih je oduzeta radio-kontrolisana improvizovana eksplozivna naprava (IED) kumulativnog dejstva, napravljena od modifikovane protivtenkovske protivavionske mine DM22 nemačke proizvodnje sa punjenjem visokog eksploziva na bazi RDKS-a, težine 1,9 kilograma.

Pored toga, ruska služba bezbednosti pronašla je i radio-predajnik, tronožac za postavljanje minskog bacača, pero stabilizator mina; eksplozivnu fragmentacionu eksplozivnu napravu koja se sastoji od plastičnog eksplozivnog briketa strane proizvodnje na bazi heksogena C-4 težine 3,05 kilograma, električnog detonatora EDP, daljinski osigurač sa DTMF kodom, za koji je potrebno povezivanje sa mobilnim telefonom.

image