Svet

Poljski predsednik: Krim je kroz istoriju najviše bio ruski

Dudina ocena je naišla na oštre kritike vladajuće proevropske koalicije
Poljski predsednik: Krim je kroz istoriju najviše bio ruski© Tanjug/Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je da nije siguran da li će Ukrajina moći da vrati kontrolu nad Krimom koji je anektirala Rusija, ali da veruje da bi mogla da vrati Donjeck i Lugansk.

Duda je u intervjuu na Jutjub kanalu "Kanal zero" ponovio podršku Ukrajini i stav da Kijev mora da povrati kontrolu nad celom svojom teritorijom u cilju odvraćanja Moskva od dalje agresije, ali je na pitanje da li veruje da će Ukrajina zaista moći da ponovo preuzme Krim rekao da mu je teško da odgovori na to.

"Ne znam da li će (Ukrajina) vratiti Krim, ali verujem da će vratiti Donjeck i Lugansk", naveo je Duda, prenosi Rojters.

Duda je napomenuo da je Krim u prošlosti uglavnom pripadao Rusiji.

"Ako pogledate istoriju, većinu vremena je bio u ruskim rukama", rekao je poljski predsednik.

Predsednikove izjave kritikovali su poslanici iz poljske vladajuće proevropske koalicije.

"Želeo bih da podsetim Dudu da u našoj zemlji postoje gradovi koji su tokom istorije kraće pripadali Poljskoj nego nekoj drugoj zemlji", napisao je poslanik iz najveće grupacije u vladi, Građanske koalicije, Roman Girtih na Iksu.

Na Dudine izjave reagovao je i ukrajinski ambasador u Poljskoj Vasil Zvarič, koji je takođe na Iksu napisao da je Krim deo Ukrajine i da će to i ostati.

Zvarič je naveo da je "oslobađanje" Krima od Rusije zajednički zadatak Ukrajine i "slobodnog sveta".

image
VV inauguration
banner