Svet

Poljski general: Ukrajinska vojska i političari ne veruju u pobedu, kradu dok čekaju poraz

Korupcija koja i dalje mori ukrajinsku vojsku čini zapadnu pomoć besmislenom, ocenio je general Valdemar Skržipčak
Poljski general: Ukrajinska vojska i političari ne veruju u pobedu, kradu dok čekaju porazGetty © John Moore/Getty Images

Ukrajinski vojni zvaničnici i političari ne veruju u pobedu i masovno kradu pomoć Zapada dok iščekuju poraz, izjavio je bivši komandant kopnenih snaga i bivši zamenik šefa poljskog Ministarstva odbrane general Valdemar Skržipčak u intervjuu za list "Fakt".

Do sumornih ocena poljskog generala dolazi kada zapadne pristalice Kijeva sve više oklevaju u pružanju dodatne vojne pomoći, a Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je u subotu da je otkrila razgranatu šemu pronevere u kojoj su učestvovali visoki zvaničnici ministarstva odbrane i privatni proizvođač oružja.

"Ispostavilo se da su najslabija karika u Ukrajini političari i vojni oficiri koji kradu od sopstvene vojske. Ovo nije prvi takav skandal. Oni koji kradu to rade svesno očekujući da će Ukrajina izgubiti rat. Kako se može ratovati bez municije? Ukrajinci su proneverili stotine miliona dolara", rekao je Skržipčak.

Petoro osumnjičenih, među kojima su zaposleni u Ministarstvu odbrane i rukovodstvu kompanije za oružje, pokušali su da ukradu 1,5 milijardi grivni (oko 39,6 miliona dolara) državnih sredstava namenjenih nabavci minobacačkih granata za ukrajinske trupe, saopštila je SBU.

Agencija je navela da je kompanija "Lavov arsenal" dobila narudžbu za proizvodnju 100.000 projektila u avgustu 2022, šest meseci nakon početka sukoba. Međutim, kompanija "nije poslala ni jednu minobacačku granatu našoj zemlji", već je novac poslala na račune povezane kompanije "sa sedištem na Balkanu", ističe se u saopštenju SBU.

Obuzdavanje korupcije jedan je od uslova koje je Evropska unija postavila Ukrajini dok traži članstvo. Međutim, oružane snage i ministarstvo odbrane još muče pitanja pronevere.

Prošlog septembra je bivši ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov smenjen sa te funkcije zbog optužbi za korupciju. Njegov naslednik Rustem Umerov objavio je ranije ovog meseca da je istraga koju je pokrenuo otkrila troškove od 262 miliona dolara u vezi sa krađom pri nabavci oružja.

Skržipčak je zaključio da se Ukrajincima "ne može verovati".

"Razbijamo se od posla, praznimo skladišta, a oni pronevere sve što mogu", rekao je on, žaleći se da je "Zelenski obećao da će to rešiti, ali nije. U ukrajinskoj vojsci još uvek postoji korupcija. Ovo čini našu pomoć besmislenom. Činimo to u dobroj veri i posvećeno, ali smo prevareni".

Do sada je više od 41 zemlje, uključujući Poljsku, dalo ukupno 92,5 milijardi evra Ukrajini, prema podacima Instituta Kil za svetsku ekonomiju.

Samo Poljska je obezbedila 3,04 milijarde evra vojne pomoći, prema podacima Instituta Kil. U septembru je Varšava saopštila da će prestati da šalje oružje Ukrajini i da će se  "umesto toga fokusirati na sopstvenu odbranu".

image