Svet

SBU pretresa zvaničnike Ministarstva odbrane: Ukrali skoro 40 miliona dolara namenjenih za granate

Novac je iskorišćen za kupovinu 100.000 minobacačkih metaka za Oružane snage Ukrajine. Međutim, nijedna od granata iz tog dogovora nikada nije stigla do Kijeva, a primljena sredstva su prebačena na račune druge povezane strukture na Balkanu
SBU pretresa zvaničnike Ministarstva odbrane: Ukrali skoro 40 miliona dolara namenjenih za granatewww.globallookpress.com © Maxym Marusenko/ZUMAPRESS.com

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) započela je pretrese zvaničnika Ministarstva odbrane i menadžera kompanije "Lviv Arsenal", prenosi publikacija "Strana.ua", pozivajući se na saopštenje Službe.

"SBU je potvrdila pretrese zvaničnika Ministarstva odbrane i menadžera Lvovskog Arsenala. Prema dostupnim podacima, oni su ukrali skoro 1,5 milijardi (39,6 miliona dolara) prilikom kupovine granata", navodi "Strana.ua".

Prema navodima SBU, "dokumentovanje zločina" je obavljeno uz pomoć aktuelnog ministra odbrane Rustema Umerova. 

Kako se dodaje, u posao su uključeni bivši i sadašnji zvaničnici Ministarstva odbrane Ukrajine i čelnici povezanih kompanija.

"Novac je iskorišćen za kupovinu 100.000 minobacačkih metaka za Oružane snage Ukrajine", precizira se.

Ističe se da su zvaničnici u avgustu 2022. godine sklopili ugovor o kupovini veleprodajne serije artiljerijskih granata iz Lvovskog Arsenala, a Ministarstvo je tada na račune kompanije prenelo ceo iznos predviđen potpisanim dokumentom.

"Nakon dobijanja sredstava, rukovodstvo kompanije je deo novca prebacilo na bilans jedne strane komercijalne strukture, koja je trebalo da pošalje municiju u Ukrajinu. Međutim, nijedna od granata iz tog dogovora nikada nije stigla do Kijeva, a primljena sredstva povukla u 'senku', prebacivši ih na račune druge povezane strukture na Balkanu", navodi se.

Dodaje se da su snage bezbednosti zaplenile ukradena sredstva i rešavaju pitanje njihovog povratka u zemlju.

Korupcija u vojsci bila je posebno osetljivo pitanje u Ukrajini jer pokušava da održi ratni javni moral i predstavi svoj argument za pridruživanje EU.

Podsećamo, ministar odbrane Aleksij Reznikov smenjen je prošlog septembra zbog različitih slučajeva korupcije uprkos tome što je uživao solidnu reputaciju u predstavljanju Ukrajine u njenim razgovorima sa zapadnim saveznicima.

Iako se za njega nije tvrdilo da se lično bavio korupcijom, nekoliko slučajeva pogodilo je vojsku pod njegovom upravom, jedan zbog snabdevanja trupa hranom, a drugi zbog nabavke odgovarajuće odeće za vojnike.

image