Rusija

Nebenzja: SAD su direktni saučesnik u obaranju aviona Il-76

Imamo nepobitne dokaze da je u obaranju ruskog vojno-transportnog aviona sa zarobljenim Ukrajincima korišćen američki "patriot", rekao je stalni predstavnik Rusije u UN
Nebenzja: SAD su direktni saučesnik u obaranju aviona Il-76© Tanjug/Russian Investigative Committee via AP

Rusija ima nepobitne dokaze o upotrebi američkog sistema protivvazdušne odbrane "patriot" u obaranju ruskog aviona Il-76 koji su izvršile Oružane snage Ukrajine, izjavio je stalni predstavnik Ruske federacije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

"Danas imamo nepobitne dokaze da je sistem 'patriot' korišćen za izvođenje napada, što ne ostavlja sumnju da je Vašington direktni saučesnik u ovom zločinu", rekao je Nebenzja.

Oružane snage Ukrajine oborile su 24. januara iznad Belgorodske oblasti ruski vojno-transportni avion Il-76 u kojem je bilo 65 ukrajinskih zarobljenika transportovanih na razmenu. Svi oni, kao i tri prateća oficira Oružanih snaga Rusije i šest članova posade su poginuli.

Nebenzja je na sednici istakao da Rusija poziva članice Saveta bezbednosti da najoštrije osude raketni napad Oružanih snaga Ukrajine na Lisičansk, "kao i sve druge terorističke akte kijevskog režima". On je naveo da Kijev svake nedelje vrši terorističke napade na teritoriji Rusije i istakao da je u napadu na Lisičansk korišćen američki "himars".

image