Rusija

Savet Federacije odobrio: Pojedincima koji šire laži o ruskoj vojsci biće oduzeta imovina

Dokument uvodi mehanizam za oduzimanje novca, dragocenosti i druge imovine zbog širenja neistina o ruskoj vojsci, kao i ako se ta sredstva koriste za finansiranje zločina i bilo koje druge aktivnosti usmerene protiv bezbednosti države
Savet Federacije odobrio: Pojedincima koji šire laži o ruskoj vojsci biće oduzeta imovina© Tanjug/Federation Council of the Federal Assembly of the Russian Federation via AP

Savet Federacije usvojio je zakon o oduzimanju imovine zbog širenja neistina o Oružanim snagama Rusije i pozivanja na akcije usmerenih protiv države. 

Senatori su jednoglasno podržali dokument. Predloženo je da se izmene unesu u Krivični zakon.

Time se uvodi mehanizam za oduzimanje novca, dragocenosti i druge imovine onima koji finansiraju zločine i bilo koje druge aktivnosti usmerene protiv bezbednosti države ili šire laži o ruskoj vojsci.

Prema rečima prvog zamenika predsednika komiteta Vladimira Poletajeva, konfiskacija ne predstavlja kaznu, već meru u cilju sprečavanja daljeg izvršenja krivičnog dela.

"Mogućnost konfiskacije takve imovine već postoji. Zakonom se samo proširuje spisak krivičnih dela – pored terorističkih i ekstremističkih zločina, oni će obuhvatiti i zločine usmerene protiv bezbednosti Ruske Federacije", objasnio je Poletajev.

Državna duma usvojila je zakon 31. januara. Radi se o oduzimanju imovine ili novca koji je stečen kriminalnim putem i koristi se za finansiranje nezakonitih radnji – obe ove okolnosti bi morale da se dokažu.

Pored toga, konfiskaciji podležu i instrumenti upotrebljeni za izvršenje krivičnog dela.

image