Rusija

Novi rekordi: Trgovina Rusije sa prijateljskim državama u procvatu

Ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnjikov je rekao da je Rusija prošle godine postigla rekordne nivoe međusobne trgovine ne samo sa EAEU, već i sa Kinom, Indijom, Egiptom, UAE, Brazilom i Singapurom
Novi rekordi: Trgovina Rusije sa prijateljskim državama u procvatuGetty © Wu Shaoyang/VCG

Međusobna trgovina Rusije sa zemljama koje nisu uvele sankcije Moskvi zbog ukrajinskog sukoba porasla je tokom prošle godine, rekao je ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnjikov. Ministar, koji se u četvrtak obraćao na forumu koji je održao Ruski savez industrijalaca i preduzetnika (RSPP), rekao je da, iako je trgovina sa EU naglo opala, trgovina Rusije sa prijateljskim zemljama dostiže istorijski maksimum.

"Udeo Evropske unije u našem trgovinskom prometu smanjen je za više od polovine tokom prošle godine nakon uvođenja sankcija, a udeo prijateljskih zemalja porastao je na 77 odsto. Prošle godine smo postigli rekordne nivoe međusobne trgovine ne samo sa EAEU, već i sa Kinom, Indijom, Egiptom, UAE, Brazilom i Singapurom", rekao je Rešetnjikov.

Prema ministrovim rečima, razvoj transportne i logističke infrastrukture, između ostalog, doprineo je i bržem rastu trgovine. Povećani kapaciteti graničnih prelaza pomogli su povećanju zaliha za skoro 50 odsto koridorom sever-jug.

Restrikcije koje su nametnule SAD i njihovi saveznici u vezi sa sukobom u Ukrajini ograničile su pristup Moskvi brojnim tržištima i izazvale egzodus zapadnih firmi iz Rusije. Međutim, ruska preduzeća diversifikuju dobavljače i preorijentišu lance snabdevanja da podrže ekonomiju.

Prema istraživanju RSPP-a, više od 70 posto ruskih kompanija je tokom prošle godine pronašlo alternativne dobavljače sirovina, usluga i softvera na domaćem tržištu. Otprilike polovina je pronašla nove dobavljače opreme i komponenti iz prijateljskih zemalja u inostranstvu.

image